in Waardevol

Kruisbestuiving onvermijdelijk

Biologisch vlees blijft niet genvrij

Ben van Raaij – 26 juli 2004 in de Volkskrant

De productie van genvrij biologisch vlees is een utopie. Alleen tegen zeer hoge kosten kan worden voorkomen dat er in veevoer sporen van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s)terechtkomen.

Dit staat in een rapport van Wageningse onderzoekers, dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Het ministerie wilde weten of een GGO-vrije productie in de diervoedersector mogelijk is, vanuit het uitgangspunt dat consumenten keuze moeten hebben. De biologische sector wil helemaal geen GGO’s, maar zal volgens het rapport steeds meer moeite hebben dit te realiseren.

GGO-sporen kunnen via kruisbestuiving bij de teelt of tijdens transport en opslag in partijen GGO-vrij diervoeder terechtkomen. Zulke onbedoelde vermenging is volgens het rapport alleen te voorkomen via kostbare ‘ketensystemen’ die GGO- en GGO-vrije productie strikt kunnen scheiden.

GGO gaat in elke porie van ons eten zitten. Doordat de ketens niet 100% van elkaar te scheiden zijn en natuurlijke verspreiding. En dit is slecht nieuws hoe streng we ook zijn over de veiligheid van genetische modificatie. Naast nog onbekende lange termijn gezondheidseffecten weten we ook nog niets over stapeling (net als we dat niet weten van gifstoffen) en wat het met het complexe ecosysteem doet. En dan hebben we het niet eens over de privatisering van gewassen…

0

Wat vind jij?

Reactie