in Alles komt goed

Solid State Drive

Achter elke website sluilt een behoorlijk stukje hardware. En deze hardware was op 1 gebied altijd hetzelfde. De hardeschijven. Maar daar komt nu langzamerhand verandering in. De SSD wordt steeds volwassener en levert ook een betere prestatie ook voor opslag op servergebied.
Iets wat we serieus zouden moeten overwegen bij het inrichten van een nieuw hostingsplatform.

Hoe werken traditionele hardeschijven *?
Een hardeschijf bestaat uit 1 of meerdere platters die rond draaien. Daarnaast bevat een hardeschijf een of meerdere leeskoppen die de data van de platters kunnen lezen. De regel is, hoe sneller de platters draaien, hoe lager de toegangstijd tot de data is. Dit komt doordat de platter sneller is rondgedraaid en dus sneller de kop kan bereiken.
Deze techniek is in de afgelopen 10 jaar niet veel veranderd. Fabrikanten hebben veel vooruitgang geboekt in de dichtheid waarmee data kan worden opgeslagen, maar de toegangstijd werd hierdoor niet vele malen lager. Dit komt doordat de mechanische werking van de harddisk hier nog steeds de beperkende factor is. Mede door de bewegende onderdelen zijn harddisks niet volledig betrouwbaar, recent onderzoek wees uit dat 8.6% van alle harddisks defect raakt binnen 2 jaar. En dan nog de snelheid. Als de data verspreid staat over de platters of er meerdere leesacties tegelijk binnen komen, dan zakt de snelheid vaak terug tot
dramatische waarden (rond de 10MB/sec of lager).

Wat is een SSD en hoe werkt het *?
Een SSD staat voor Solid State Drive. Intern werkt een SSD volledig electronisch, hierin zijn geen bewegende onderdelen te vinden. Het is te vergelijken met een geheugenkaartje zoals u vindt in uw camera en mobiele telefoon, maar dan met meer opslag, vele malen sneller en betrouwbaarder. De basistechniek is echter veelal het zelfde.
Data wordt opgeslagen in een of meerdere chips die parallel geschakeld zijn binnen in de SSD.
Doordat een SSD volledig electronisch werkt van binnen wordt het risico van mechanisch falen uitgesloten. Daarnaast vebruikt een SSD veel minder energie (tot 90% minder!) dan een hardeschijf.
Het gereduceerde energie verbruik resulteert in minder warmte afgifte, waardoor ook de volledige temperatuur in uw servers/computer afneemt.
Dit alles bij elkaar zorgt voor een gemiddelde toegangstijd van 0.1ms, dat is wel 50 keer sneller dan de snelste hardeschijf! Waar de data ook staat u zal altijd hoge snelheden halen bij het lezen van uw data, of het hier nu 1 leesverzoek betreft of meerdere tegelijk. Dit alles komt door de electronische werking van de SSD.

(* uit persbericht mssd)

0

Wat vind jij?

Reactie