in Alles komt goed

Categorisering en verwachtingspatronen

Een mooie quote uit “waarom we liegende politici geloven” op sync.

… in het gegeven dat de mens de wereld om zich heen het liefst verdeelt in categorieën en daarbij de eerder genoemde verwachtingen heeft. Zo zal elke kiezer in de VS weten dat John McCain een Republikein is, terwijl Barack Obama de Democraten vertegenwoordigt.

Diezelfde kiezer heeft door deze categorisering een verwachtingspatroon bij de bewuste kandidaten. Uit onderzoek in de jaren tachtig blijkt dat juiste informatie die niet in het verwachtingspatroon past, sneller wordt vergeten of anders geïnterpreteerd. Andersom geldt hetzelfde: onjuiste informatie die wel in het patroon past, wordt wel geaccepteerd.

Weer wat geleerd over de psyche van de mens.

0

Wat vind jij?

Reactie