in Alles komt goed

The public domain manifesto

“The public domain manifesto” is een geweldig initiatief tegen de immer uitbreidende regelgeving en controle die er wordt ingevoerd m.b.t. het internet. Het manifesto verdedigt ons recht om informatie uit te wisselen in welke vorm en welk medium dan ook. En geeft aan hoe het publieke domein van levensbelang is voor onze maatschappij, cultuur en economie.

Het Manifesto begint dan ook met deze quote van James Boyle:

“Our markets, our democracy, our science, our traditions of free speech, and our art all depend more heavily on a Public Domain of freely available material than they do on the informational material that is covered by property rights. The Public Domain is not some gummy residue left behind when all the good stuff has been covered by property law. The Public Domain is the place we quarry the building blocks of our culture. It is, in fact, the majority of our culture.”

Een belangrijke boodschap die is ondertekend door een groeiend aantal bijzondere organisaties en instituten waaronder “ons” Kennisland en Waag Society.

Wat ik wel heel jammer vind is dat die o zo belangrijke boodschap zo levenloos wordt neergezet. Als je er zoveel organisaties achter hebt staan, waarom kun je er dan niet voor zorgen dat mensen eenvoudig, snel en prettig met de boodschap in contact komen?
Een website maken met een inschrijfformulier, een account op facebook, een persberichtje naar alle toonaangevende media en een ouderwetse mailinglijst is volgens mij niet voldoende. Het manifesto zou zich letterlijk overal moeten manifesteren zodat het gezien wordt door meer dan alleen die professional. De neutrale bezoeker zal in de huidige vorm geen enkele prikkel voelen om het te gaan lezen of te begrijpen waar het over gaat, laat staan om het met anderen te delen.

Daardoor bekruipt mij het gevoel dat het slechts een “papieren tijger” betreft. Waar de initiatiefnemers nauwelijks nog geloven, na 2 jaar eraan werken, dat het een voet aan de grond zal krijgen. Heel erg jammer.
Kan zijn dat ik nu doordraaf en dit slechts de eerste stap is. In ieder geval heb ik getekend. Iedere stem geldt. Doe het ook.

0

Wat vind jij?

Reactie