in Alles komt goed

Milton Glaser: 10 things I’ve learned

Via Huub koch en zijn blog Zichtbare Zaken heb ik Milton Glaser mogen ontdekken. En daarvoor ben ik heel dankbaar. Ik kan dan ook niet anders dan het weer hier (en op twitter natuurlijk) te delen.

Wat spreekt me zo aan? Zijn designs zijn zo direct gekoppeld aan de liefde voor tekenen, kunst en de mens. Wat het eigenlijk altijd intiem, oprecht en persoonlijk maakt. Het gevoel wat ik krijg bij zijn werk strookt met de mens achter het design. Dit kun je ook heel mooi zien aan een weergave van een lezing die Huub vond, waar Milton de 10 dingen die hij geleerd heeft deelt met zijn toehoorders.

  1. You can only work for people that you like
  2. If you have a choice never have a job
  3. Some people are toxic avoid them
  4. Professionalism is not enough or the good is the enemy of the great
  5. Less is not necessarily more
  6. Style is not to be trusted
  7. How you live changes your brain
  8. Doubt is better than certainty
  9. Aging
  10. Tell the truth

Het zijn niet zozeer de 10 punten op zichzelf die zo bijzonder zijn maar het verhaal erachter die me laten grijpen, begrijpen en herkennen.

… I discovered that all the work I had done that was meaningful and significant came out of an affectionate relationship with a client. And I am not talking about professionalism; I am talking about affection. I am talking about a client and you sharing some common ground. That in fact your view of life is someway congruent with the client, otherwise it is a bitter and hopeless struggle.

… After all, what is required in our field, more than anything else, is the continuous transgression. Professionalism does not allow for that because transgression has to encompass the possibility of failure and if you are professional your instinct is not to fail, it is to repeat success. So professionalism as a lifetime aspiration is a limited goal.

Kijk voor het hele verhaal erachter op Zichtbare Zaken.

Nog wat mooie linkjes:

0

Wat vind jij?

Reactie