in Alles komt goed, IJkpunten

Crowdsource science

Crowdsourced science is al zo oud al het internet en ouder. Er is een lange traditie dat amateurs helpen met het verzamelen van gegevens en zo de professionele wetenschap helpen tot inzichten te komen.

Zo hebben we natuurlijk het SETI@HOME project waar we de onbenutte rekentijd van onze computers kunnen geven om buitenaards leven op te sporen. Maar er wordt ook al jaren door vrijwilligers hard gewerkt om alle foto’s die er gemaakt worden van de ruimte te classificeren. Iets wat voor computers heel moeilijk is maar juist voor mensen gemakkelijk.

Zo zijn er tal van voorbeelden op te noemen waar vrijwilligers de wetenschap helpen. Zo las ik vandaag in The Economist over het Zooniverse project, Old Weather.
Een project waar oude logboeken van schepen worden gedigitaliseerd door iedereen die maar wil. Om zo de klimaat wetenschap te helpen de gaten te dichten en een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van het weer over de jaren.

Niets bijzonders zou je denken. Gewoon een ander onderwerp zelfde principe. Klopt het is weer een prima voorbeeld van optimaal gebruik maken van de sociale overwaarde die we als maatschappij bezitten waar ook Wikipedia een goed voorbeeld van is.
Maar deze keer werden er elementen bijgevoegd zodat mensen naast het bijdragen ook meer terugkregen dat het resultaat. Als vrijwilliger monster je aan op het schip en hoe meer je persoonlijk en als crew digitaliseert hoe harder je schip vaart en je rank binnen de crew groeit. Daarnaast kon je op de kaart zien waar je schip voer en kon je alle historische gegevens over het schip raadplegen.

Een geweldige combinatie van wetenschap, storytelling, het spelelement en geschiedenis. Krijg je ook niet gelijk de kriebels om mee te doen? Het project loopt nog dus ga eens kijken.

Crowdsourced science: And now, the weather… from 1914 | The Economist.

0

Wat vind jij?

Reactie