in Alles komt goed

OS effectiever bij openheid van data

Er wordt weer een lans gebroken voor open data. Deze keer in de ontwikkelingssamenwerking. De open data beweging (als je het zo mag noemen) is al een aantal jaren aan de gang, zoals Arjan El Fassed ook aangeeft, en heeft het afgelopen jaar ook vruchtbare grond gevonden in de OS sector. Er zijn al verschillende projecten opgestart waarin open data 1 van de pijlers is.
Maar er moet nog veel gebeuren en daarom is het geweldig dat nu ook de politiek openbaar een duit in het zakje doet.

Wat zijn de voordelen van open data? Arjan El Fassed zegt dat zo:

Open data voor ontwikkelingssamenwerking zie ik als nieuwe grondstof, een die we niet op zullen maken, maar die een duurzame basis biedt voor een nieuwe toekomst. Ook de Nederlandse overheid zit op een goudmijn aan data over ontwikkelingssamenwerking. Deze goudmijn is nu nog gesloten, maar daar komt wat mij betreft snel verandering in. In plaats van data te verwerken in rapporten en soms interactieve websites, zal de overheid zich moeten inzetten om ruwe data te delen met een potentieel aan talenten en experts waar tot nu toe weinig gebruik van wordt gemaakt.

Deze talenten en experts zullen nieuwe methodieken vinden om data te ontsluiten, inzichtelijk en relevant te maken.

Lees het hele artikel met allemaal extra informatieve links op OneWorld.nl: Ontwikkelingssamenwerking effectiever bij openheid van data.

0

Wat vind jij?

Reactie