in Alles komt goed, IJkpunten

Tien redenen om nu dramatisch te veranderen

Er gaat bijna geen dag voorbij of er wordt wel over klimaatverandering gesproken. En er is zonder meer een trend dat we allemaal groener en duurzamer willen gaan leven. Dus gelukkig zijn er veel mensen met een zeker gezond verstand die begrijpen dat we moeten streven naar een zekere balans tussen de mensheid en de natuur. Maar naarmate deze trend groter wordt worden de tegengeluiden ook sterker en groter, want niet iedereen heeft belang bij deze trend en sommige mensen willen gewoon graag hun kop in het zand steken.

Joe Romm verbaast zich erover dat de media dit jaar vooral bezig waren met het ontkrachten van de klimaatveranderingen door malafide praktijken binnen de wetenschap aan de kaak te stellen. Waardoor dat wat er werkelijk aan de hand is minder duidelijk wordt. In zijn artikel “A Stunning Year in Climate Science Reveals that Human Civilization is On the Precipice” op Sience Progress zet hij even een aantal wetenschappelijke studies van dit jaar onder elkaar die stuk voor stuk onze maatschappij en de mensen bedreigt. Tel ze alle tien bij elkaar op en we zijn op weg naar een catastrofe die er voor zal zorgen dat wij, net als vele beschavingen voor ons, ten onder zullen gaan aan onze hoogmoed.

De tien onderzoeken op een rij:

  1. Nature: Global warming blamed for 40% decline in the ocean’s phytoplankton:  “Microscopic life crucial to the marine food chain is dying out. The consequences could be catastrophic.”
  2. Science: Vast East Siberian Arctic Shelf methane stores destabilizing and venting: NSF issues world a wake-up call: “Release of even a fraction of the methane stored in the shelf could trigger abrupt climate warming.”
  3. Must-read NCAR analysis warns we risk multiple, devastating global droughts even on moderate emissions path.
  4. Nature Geoscience study: Oceans are acidifying 10 times faster today than 55 million years ago when a mass extinction of marine species occurred and “Geological Society: Acidifying oceans spell marine biological meltdown “by end of century” — Co-author: “Unless we curb carbon emissions we risk mass extinctions, degrading coastal waters and encouraging outbreaks of toxic jellyfish and algae.”
  5. Sea levels may rise 3 times faster than IPCC estimated, could hit 6 feet by 2100
  6. Royal Society: “There are very strong indications that the current rate of species extinctions far exceeds anything in the fossil record.”
  7. Science: Drought drives decade-long decline in plant growth
  8. Nature review of 20 years of field studies finds soils emitting more CO2 as planet warms
  9. Global Warming: Future Temperatures Could Exceed Livable Limits, Researchers Find.
  10. UK Met Office: Catastrophic climate change, 13-18°F over most of U.S. and 27°F in the Arctic, could happen in 50 years, but “we do have time to stop it if we cut greenhouse gas emissions soon.”

In al deze onderzoeken staat wat we moeten doen om de ondergang van onze globale beschaving tegen te gaan. De grootste en meest moderne beschaving ooit op deze planeet met een enorme potentie om uit te groeien tot iets wat elke verbeelding overstijgt.

Maar waarom doen we het dan niet? Daarvoor is het heel goed om even te kijken naar de TED video van Jared Diamond over waarom beschavingen instorten. Ik hoop zou dat we over onze schaduw heen kunnen stappen. We zien allemaal de afgrond voor ons opdoemen en toch lopen we met ons volle verstand over het randje. Blijft bizar ondanks dat ik snap waarom we het doen.

0

Wat vind jij?

Reactie