in Alles komt goed, IJkpunten

Waarom werk ik?

Ik geniet enorm van het werk wat ik doe. De scheidslijn tussen werk en mij als persoon is minimaal. En dat voelt en is een zegen.

Seth Goldin heeft een tijdje geleden in zijn gebruikelijke kernachtige stijl even de verschillende reden om te werken op een rij gezet.

Reasons to work

  • For the money
  • To be challenged
  • For the pleasure/calling of doing the work
  • For the impact it makes on the world
  • For the reputation you build in the community
  • To solve interesting problems
  • To be part of a group and to experience the mission
  • To be appreciated

Dit was de volgorde, maar bij mij staat geld met stip onderaan.

Ik weet dat het handig en noodzakelijk is binnen het huidige normaal, maar ik heb er helemaal geen gevoel mee. Ik kan me er niet aan binden en vind het een abstract ongrijpbaar iets.

En volgens mij, als we diep van binnen kijken, komen al die andere reden bij iedereen eerder dan dat geld.

Maar vaak hebben we niets te kiezen. En zijn al die andere redenen een luxe. En zo is werk voor de meeste mensen een bezigheid waar een deel van ons leven offeren om dan met het schaars verdiende het overgebleven stuk te bekostigen.

Gun iedereen zoveel meer en denk dat er in de wereld waar we nu leven ook veel meer mogelijk zou zijn als er collectief het roer omgooien. Zou het niet heerlijk zijn als we allemaal waardevol werk konden doen dat levensvreugde toevoegt terwijl je het doet? Wat zou dat doen voor de mensheid en de wereld?

0

Wat vind jij?

Reactie