in Alles komt goed, IJkpunten

Waardebepaling (achteraf)

Tijdens ICKD3 in 2005 vertelde Martijn Aslander over de kunst van het verbinden en hoe hij door middel van Waardebepaling achteraf opereerde. Het was een soort ureka moment voor mij. Ineens zag ik die andere mogelijkheden om om waarde van de diensten die ik verrichte niet vooraf vast te leggen (wat onnatuurlijk voelde) maar juist werkelijk op waarde te schatten samen met de ontvanger.

In de jaren daarna ben ik meer en minder druk geweest om dit ook bij mijn klanten te introduceren. We zijn nu al weer wat jaren en ervaringen rijker en merk dat de tijd steeds meer “rijp” aan het worden is. En dat er eindelijk meer ruimte komt om te denken aan andere vormen van betaling en uitgaande van elkaars meerwaarde voor elkaar.

Waarom?
Ik wil van meerwaarde zijn voor de maatschappij en het idee dat een abstract ruilmiddel als geld daar de directe vertaling van is heeft mij altijd tegen het borst gestoten. Niet omdat geld vies is maar omdat er zoveel meer is dan geld om waarde uit te wisselen (zie post “waarom werk ik“.
Niet zo gek want de externe motivator Geld blijkt veel minder te werken dan de interne motivatoren. Het levert zelfs een beter resultaat. Zoals de onderstaande presentatie van Daniel Pink op TEDGLOBAL in juli 2009 laat zien.

Definitie waardebepaling achteraf
Waardebepaling achteraf gaat erover dat jij achteraf bepaalt hoe waardevol je mijn hulp hebt gevonden. Dit kan zeker ook uitgedrukt worden in iets anders dan geld en is daarmee breder dan geld. Martijn Aslander verwoordt het prima. In het onderstaande filmpje ben je binnen 48 seconden volledig op de hoogte.

Heb je nog meer vragen over waardebepaling achteraf. Kijk dan ook even op deze website van Nils Roemen en heb je hulp nodig, schroom niet en neem contact met me op.

0

Wat vind jij?

Reactie