in Alles komt goed

Een mooie oplossing voor plastic?

[iframe width=”450″ height=”283″ src=”http://www.youtube.com/embed/FrAShtolieg” frameborder=”0″ allowfullscreen]

We komen letterlijk om in plastic. Logisch natuurlijk omdat het een olie product is en wij daar als maatschappij groot verbruiker van zijn. Naast dat de vervuiling van het verbranden van olie nogal problematisch aan het worden is is ook plastic behoorlijk aan de weg aan het timmeren en dan vooral op en in zee.

Zo kun je in elke hand met zand heel veel “zandkorrels” vinden die eigenlijk van plastic zijn en zijn er nog veel meer microscopisch kleine deeltjes te ontdekken.

Heeft elke vis en vogel plastic in zijn ingewanden en heeft planton het verloren van de plastic deeltjes. En dus ook wij, als einde van de keten, hebben het nodige binnen gekregen.

Aan bovenstaande problemen valt weinig meer te doen. Maar met het plastic wat we nu produceren en weggooien (en dat zijn gigantische aantallen) kunnen we wel beter omspringen zodat we ook daar een “duurzame keten” van kunnen maken. En we voor een groot deel uit plastic bestaande eilanden zoals de Great Pacific Garbage Patch kunnen opruimen of in ieder geval niet groter laten worden.

Nu las ik via Good.is, een regelmatige inspiratiebron voor mooie ideeën en initiatieven, dat het bedrijf Vadxx een methode heeft gevonden om plastic om te zetten in ruwe olie. Niet direct een substantie waar ik blij van wordt maar dan is de cirkel wel rond. En gezien de problematiek iets om met beide handen aan te grijpen.

En als je Charles Moore hoort in de video, voorzien van heftige data, weet je dat er dringend iets moet veranderen al heeft hij zelf geen hoop dat dat gaat lukken. Toch wat willen doen? Lees het artikel van Jelle Hermus – Mijn Leven met Minder Plastic: 3 Leerpunten voor inspiratie.

0

Wat vind jij?

Reactie