in Alles komt goed

Gewoon eten

Prachtig plaatje (onbekende maker) opgestuurd gekregen van @fiederels. Zo was het natuurlijk. Voedsel was voedsel. Je had geen gradaties. Natuurlijk werd er al aan kruisen gedaan maar verder was het behoorlijk low tech. Maar zo’n 60 jaar geleden moesten we opschalen. Meer voedsel om de mensen te voeden. Groter, efficienter, goedkoper. De industrialisering van voedsel, mogelijk gemaakt door machines, kunstmest, gif, gentechnologie, hormonen, antibiotica en vele andere high tech oplossingen. Zowel binnen de productie als de verwerking op monuculair niveau. De schijnbaar enige manier om veel te produceren op een beperkte oppervlakte met maximaal rendement.

De ingeslagen weg heeft naast voorspoed ook veel problemen veroorzaakt waardoor het voor de lange termijn niet houdbaar is. De antibiotica raakt uitgewerkt (met alle gevolgen voor de mensheid van dien), de hormonen in het vlees hebben effect op onze ontwikkeling, kunstmest maakt de grond kapot, het gif raakt uitgewerkt of helpt het ecosysteem om zeep. En de belofte van gentechnologie blijkt toch in veel gevallen niet opgewassen tegen de complexe natuur met alle rampen van dien.

Tijd om onze lessen te leren en op zoek te gaan naar een duurzame versmelting van voedsel productie zodat eten niet meer gedefinieerd hoeft te worden door talloze keurmerken maar weer gewoon met een gerust hart en een zuiver geweten kan worden gegeten. Met respect voor de natuur waar we tenslotte zelf deel van uitmaken.

0

Wat vind jij?

Reactie