in Alles komt goed

Het gevecht tussen opkomende en bestaande machten

Het is van alle tijden en het zal nooit weg gaan: de angst voor verandering. Het gevecht om te behouden wat is en dat wat zijn kan te verwerpen. Menselijk maar vaak ook maatschappelijk onwenselijk. We zijn in de afgelopen decennia / eeuwen grootgebracht met de illusie dat alles blijft zoals het is. Maar het is juist de verandering die de enige contante is. Omarm je dat gegeven en dan is angst geen slechte raadgever maar een mechanisme dat je alert maakt de kansen te grijpen, te experimenteren te relativeren en scherp te kunnen kiezen.

Maar menig bedrijf is nog niet zover en het internet en de daarbij komende mogelijkheden heeft menigeen het stuipen op het lijf gejaagd en doet dat nog steeds. En zo doen de “powers that be” er alles aan om de veranderingen te stoppen / in te perken en/of crimineel te verklaren. Terwijl de cijfers binnen dit relatief nieuwe medium aangeven dat het de bedrijven geen windeieren legt ondanks de tegenwerking / ontkenning.

Een mooi voorbeeld hiervan is de muziek industrie. Die het digitale tijdperk “kicking and screaming” ingetrokken wordt en ondanks het ontbreken van een business model (tenzij je het aanvechten van elke nieuwe vorm van muziek online er één noemt) hard op weg is 50% van de totaal omzet uit dit digitale domein te vergaren. Wat data volgens de laatste IFPI cijfers:

  • 32% wereldwijde omzet is van digitaal
  • In de US is dat 52%
  • In Zuid Korea is dat 53%
  • Abonnementen op muziekservices zoals Spotify zijn met 65% gegroeid ten opzichte van vorig jaar
  • In Zweden, het land van Spotify, was 84% van alle inkomsten uit muziek afkomstig van deze service.
  • http://www.digitalmusicnews.com/stories/081611thirty
  • http://www.creativedeconstruction.com/2010/06/what-does-it-take-to-earn-a-living-with-digital-music/

Zo hebben we al veel wetvoorstellen en drm’s voorbij zien komen om alle nieuwe manieren van uitwisseling tegen te gaan. Zo hadden we kortgeleden SOPA en PIPA die dankzij veel online protest in de ijskast zijn gezet. Maar nu hebben we nog de in geheim opgestelde ACTA die onder de storm van eerdergenoemde stiekem wordt geïmplementeerd. Tijd om ook die een halt toe te roepen en de vrijheid van informatie te behouden. Want dat is de enige manier om broodnodige veranderingen te kunnen realiseren willen we van deze beschaving wereldwijd en op lange termijn kunnen genieten.

Zal het nog stelliger zeggen: Doen we dat niet verhogen we aanzienlijk de kans op wereldoorlogen en het einde van onze beschaving.

Via BOF kun je je stem laten horen

0

Wat vind jij?

Reactie