in Alles komt goed

The battle of the Cheetahs

Vandaag ben ik naar de finale van de Battle of the Cheetahs geweest. Wist niet precies wat ik kon verwachten maar mijn nieuwsgierigheid won van de onduidelijkheid. Het was een ideeënrace georganiseerd door het NCDO voor creatieve oplossingen voor wereldvoedselproblemen. Vijf teams van jongeren presenteerden elke voor één thema flitsend en origineel hun idee om zo het startkapitaal van € 25.000 in de wacht te slepen en hun idee werkelijk uit te voeren.

Een boeiend thema omdat voedselschaarste steeds meer opgepakt wordt door NGO’s zoals Oxfam Novib omdat veel rijke landen en bedrijven zich al vollop aan het indekken zijn door bijvoorbeeld grote stukken land op te kopen in Afrika ter grote van hele provincies van Nederland. Waarmee de rechten van de lokale bevolking worden geschonden en voorbestaan op lange termijn wordt bedreigd.

Too Good To Waste heeft uiteindelijk zowel de publieksprijs als de juryprijs van EUR 25.000 gewonnen en gaat voedselverspilling in supermarkten tegen door groente en fruit vlak voor de uiterste verkoopdatum te verwerken tot langer houdbare soep en sap. Ze hopen hiermee de verspilling, van bijna 5 miljard euro in Nederland alleen, verder te beperken en daarmee het overheiddoel om voor 2015 voedselverspilling met 20% te hebben gereduceerd dichterbij te brengen. Geweldig om te zien hoe enthousiast en gedreven alle teams waren en hoe het publiek vol vuur aan het aanmoedigen was. Al voelde ik me een beetje een buitenbeentje en was ik weinig geïnspireerd of verrast.

Net voor de bekendmaking hadden ze Arne Hendriks uitgenodigd om te praten over The Incredible Shrinking Man. En dat was werkelijk top! Humor + wetenschap met als doel de wereld een beetje beter te maken. Arne heeft als geen ander onderzocht hoe wij als mens kleiner zouden kunnen worden. Elke centimeter die wij krimpen zal heel veel voedsel consumptie schelen waardoor we. Maar Arne is ambitieus. Hij wil geen centimeters. Hij wil dat de mens niet groter wordt dan 50 centimeter! Na de presentatie kun je eigenlijk niets anders dan het met hem eens zijn. Gaaf om te zien hoe je een absurd idee zo ver kan doorvoeren en onderzoeken dat het binnen zichzelf volledig geloofwaardig wordt.

2

Wat vind jij?

Reactie

  • Gerelateerde content per tag