in Alles komt goed

Het ware leren


Onderwijs staat onder steeds grotere druk. Er begint na decennia eindelijk een momentum te komen. Mijn gevoel is dat dit in de komende 10 jaar tot een piek komt. Niet alleen binnen Nederland maar wereldwijd.

Prachtig om te zien maar ook frustrerend want als die goede ideeën en het overweldigende bewijs dat het anders moet en kan krijgt niet de vruchtbare bodem die het verdiend. Het systeem van vandaag wil maar niet wijken. Het vecht tot de laatste snik voor haar bestaan. Het ziet haar falen wel maar zoekt de oplossing in monitoren & managen, toesten & testen, poeders & pillen, hokjes & boxjes, meten & weten. De verantwoordelijkheid verschoven naar het proces en het systeem. Onderwijs teruggebracht tot de letter in plaats van de geest.

Het ontneemt de andere vormen van leren de wind door ze met dezelfde maat te meten en regelrecht te verketteren zodra het niet meetbaar blijkt. De appel valt uiteindelijk niet ver van de boom. In school wordt je geleerd dat er maar één goed antwoord is en zo kan er ook maar één vorm van leren zijn. Al leert het leven ons het directe tegenovergestelde.

Ik zit te popelen om op de momentum trein te stappen en mijn steentje bijdragen aan gezond pluriform leren. Zodat het werkelijk eer doet aan artikel 26 van de rechten van de mens en onze eigen grondwet die vrijheid van onderwijs garandeert. Dus volg ik vol enthousiasme de groeiende stroom aan prachtige initiatieven, zie veel mooie voorbeelden, betogen, events langskomen die ik ook met een zekere regelmaart blog of deel via de sociale kanalen. Het overweldigd mij zozeer dat ik zelf een verlamming ervaar. Waar heb ik mijn toegevoegde waarde? Waar kan ik de tijd die ik heb, de intenties en ideeën het beste kwijt?

Het liefst zorg ik voor de vruchtbare grond waarop alles kan groeien. Hoe zorg je voor een succesvol vruchtbaar ecosysteem waar alles naast elkaar bestaat? Waar het elkaar versterkt. Een polycultuur ipv de monocultuur van vandaag. Hoe kun je ruimte maken zonder de monocultuur daarvoor eerst te moeten bevechten? Ik broed nog maar heb een vermoeden…
Ook daar mee bezig? Ik ga heel graag het gesprek met je aan.

0

Wat vind jij?

Reactie