in Alles komt goed

Koninklijke Shell

Volgende week is het zover. Dan gaan we zien of het recht zegeviert of het afschuift. Dan doet de rechter uitspraak over werelds grootste (en voortdurende!) olieramp. Als het om de Waddenzee gaat of ergens voor de kust van Amerika, zouden we het wel weten. Maar waarom dan niet in de mangrovebossen van de Nigerdelta?

Ik heb er een hard hoofd in. En dat werd nog eens versterkt door het staatsbezoek van de Koningin in Brunei waar ze ook Shell bezocht. Want “Brunei en Shell zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”. Zelfs op radio 1 durfden de verslaggevers te zeggen dat Brunei hun rijkdom te danken hadden aan Shell. Wat een klinkklare onzin. De olie heeft ze rijk gemaakt. Shell heeft gewoon een stevig graantje meegepikt. Durf zelfs te beweren dat ze rijker zouden zijn geweest als Shell dat niet had gedaan. Lees ook dit artikel in de Volkskrant waar Shell als weldoener wordt neergezet. Mijn maag draait er van om. Hoe is dat bij jou?

Koninklijke Shell… als ingezetene ik schaam mij diep en zou ik van een weldenkende koningin verwachten dat ze die eretitel al lang zou hebben afgenomen, het was tenslotte al een dwaling op het moment dat het werd toegekend.

0

Wat vind jij?

Reactie