in Alles komt goed

Banksy voor een habbekrats

Ik ben fan van Banksy, maar voor wie ‘m niet kent; hij is van huis uit een grafitti spuiter met een boodschap. Die hij meestal mooi, ludiek en met een zekere zelfspot op diverse plekken op deze aard verspreidt. En zo ons weer een beetje wakker schudt.

Zo’n tien jaar geleden werd hij door de kunstscene opgepikt en werd zijn werk ineens heel veel geld waard. Zelfs de dingen die hij ooit op een muur heeft gespoten zijn nu getaxeerd in de tonnen. Een groot contrast met de tijdelijkheid en het voor iedereen karakter van de straat.

Voor hem is het nu moeilijk om iets te maken zonder dat het gelijk wordt gehyped. Het wordt pretentieus en elitair, iets waar hij duidelijk niet op zit te wachten.

“When you go to an art gallery you are simply a tourist looking at the trophy cabinet of a few millionaires.”

En dat laat hij mooi zien in zijn laatste actie (de video). Waar hij zijn werk ergens op straat aanbiedt voor redelijke prijzen terwijl het in een galerie tonnen zou opbrengen. Zo zet hij de kunst (waar hij in geannexeerd is) te kakken. Kunst zonder context heeft duidelijk niet de waarde die de kunstcritici het toedichten.

Beetje hetzelfde mechanisme als de gevierde muzikant die in de metro gaat staan om dan niet gehoord te worden.

0

Wat vind jij?

Reactie