in Alles komt goed, IJkpunten

Van klassieke community naar een beweging van doeners

Voor United4Education heb ik als eerste fase de voorwaarden gecreëerd om te verbinden door een redelijke een klassieke community website neer te zetten. Natuurlijk ligt de uitdaging vooral in het tot leven wekken en het plaatsen en verbinden met alle andere bestaande onderwijs communities. Dit is een lange termijn investering de website is slechts een eerste stap. Maar er is duidelijk meer nodig om de verandering in het onderwijs mogelijk te maken en de beweging zelf kracht te geven.

Hoe kun je nou echt samenwerken?

Hedendaagse bewegingen die draaien op sociaal kapitaal zijn hyper mobiel zowel in tijd en plaats komen ze niet samen en is er veelal geen éénduidig hiërarchie of centraal bepaald mission statement. Georganiseerd samenwerken is daarom een stevige uitdaging. De mail is aan het overstromen en er worden een veelfout aan oplossingen geprobeerd zoals Telegram, Google+, Google drive, Trello, Dropbox, een facebook groep, Slack. Allemaal op zichzelf prima manieren om er enigszins richting aan te geven. Maar al deze manieren zorgen weer voor extra versnippering en als je echt wilt doorpakken heb je al gauw weer een betaalde variant nodig. Hoe kun je dit consolideren, alle kwaliteit bieden en toch flexibel blijven?

De oplossing

Met united4education zijn we het experiment aangegaan. Hier combineren we een (klassieke) community site met de flexibele productivity tool Podio. Die structuur bied maar tevens zich kan vormen naar de behoefte van de gebruiker(s). Want niemand weet nog hoe je binnen een decentrale beweging dat het beste kan vormgeven.

Op dit ogenblik zijn er al meer dan 20 werkgroepen en voor Operation Education is het nu een onmisbaar gereedschap geworden om afspraken te maken, kort te overleggen en onze documentatie en communicatie te centraliseren en projecten snel en succesvol te realiseren. E-mail is nu echt old school en van zijn eerste plaats verdreven. Gelukkig.

Ook druk aan de weg aan het timmeren?

En op zoek naar een manier om spijkers met koppen te slaan in het onderwijs samen met je team? Laat het weten en je bent van harte welkom om Podio uit te proberen en te zien of het ook voor jou werkt.

0

Wat vind jij?

Reactie