in Alles komt goed, IJkpunten

Als wij niet fundementeel veranderen maken we de aller grootste verandering onvrijwillig mee

Een vrij vertaalde quote van Thomas Rau. Al een tijdje fan van hem, Zag hem een keer op tv spreken en dat sneed hout. Sindsdien zit hij op mijn radar. Hij verteld hoe hij als architect circulair wil bouwen. En hoe je van bezit naar verantwoordelijkheid gaat en spullen naar functies.

Dus je koopt geen lamp meer maar je neemt licht af. Je koopt geen stoelen maar zitoppervlak. Je koopt geen gebouw maar een plek met specifieke functies. Zo blijven de grondstoffen die gebruikt worden de verantwoordelijkheid van degene die ze fabriceren. Een aansprekend voorbeeld is een deal met Philips afsluiten voor licht en Philips is verantwoordelijk voor de lampen zelf + de elektriciteit die ze gebruiken. Hierdoor gaat Philips zijn best doen om de lampen zo zuinig en duurzaam mogelijk te maken.

Het vraagt even wat omschakeling in je denken als eindgebruiker en zeker alle leveranciers binnen zo’n hele keten maar het zal de enige manier zijn om de schaarse grondstoffen die we hebben nooit te verwerken als afval maar altijd zien als een hoogwaardige grondstof.

In bovenstaande lezing van De Circulaire Stad #19: Bouwen met kringlopen in Pakhuis de Zwijger in juni van dit jaar kwamen er prachtige recente Nederlandse voorbeelden voorbij maar ook de uitdagingen en de pijn van innovatie. En de moeilijke en fundamentele vragen die je je moet blijven stellen.

Update: de lezing is niet meer online maar er is nog wel een Tegenlicht uitzending met Thomas “Einde van bezit“. Ook zeer de moeite waard.

0

Wat vind jij?

Reactie