in Alles komt goed

Ik ben blij, heel erg blij, extatisch!

Het is zover eindelijk is er een harde ondergrens. Geen gesjoemel geen gelul, geen excuses, niet verschuilen achter de rokken van een ander land, niet steeds wegschuiven van besluiten, geen water bij de wijn. De Nederlandse overheid moet aan de bak en gewoon binnen 5 jaar 25% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990.

Met de billen bloot en op naar maatregelen die hout snijden, weg met de angst dat het economisch wel eens pijn zou kunnen doen (onzin). Onze directe buren laten duidelijk zien dat het kan. Lekker ambitie tonen en de mouwen opstropen en van de nood de deugd maken. Zo moeilijk is het niet. Sterker nog het wordt fantastisch!

We hebben in de afgelopen 100 jaar voldoende momenten gehad waar we over gingen van het één naar het ander. Dus gewoon die fossiele energie snel uitfaseren. Niets meer uit de grond halen in Groningen of ergens anders. Alles wat je aan CO2 verbrand is al teveel. Met z’n allen van het gas over op elektrisch. En wie wil nou niet in een auto met een elektrische motor rijden? Is echt veel gaver.

Ophouden met ingewikkeld doen over zonnepanelen en de andere prachtige manieren voor cyclische energie. Genoeg zonlicht, wind en waterkracht voor iedereen en liefst zo dat we het als collectief decentraal opwekken zodat het eigenlijk geen drol meer kost.

De toekomst voor onze kinderen veilig gesteld en geen machtsverhoudingen meer op basis van wie waar wat in de grond heeft zitten. Heeft tenslotte in de afgelopen decennia veel mensenlevens en leed gekost overal op de wereld en dan heb ik het niet alleen maar over oorlogen.

Ik ben trots dat ik één van die 900 mensen ben die in Nederland mede aanklager was met Urgenda. En vind het geweldig wat de rechter de moed en de helderheid had om te zien dat het recht een rol te spelen heeft, de impasse kan doorbreken en er voor kan zorgen dat we niet met z’n allen de afgrond in racen.

Toen ik het las van achter mijn computer gingen spontaan mijn armen in de lucht en kon ik de juichkreet niet onderdrukken. Nog nooit eerder gedaan. Wat een opluchting, wat een kans en wat een precedent voor de rest van de wereld.

0

Wat vind jij?

Reactie