in Alles komt goed

Het economisme van Jesse Klaver

Vandaag is het voor mij Jesse Klaver dag. De nieuwe fractievoorzitter van Groen Links is een hoopvolle politieke stem die aangeeft dat politiek meer is dan de bottomline, meer is dan geld, meer is dan economische groei.

Jesse Klaver: Het is mijn inzet om de steeds sterkere tendens om iedere maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom tegen te gaan. We weten van alles de prijs maar van bijna niks de waarde.

Op 10 september kwam zijn boek De mythe van het economisme uit waar hij zijn geschiedenis, zijn ideeën en inzichten deelt. Netjes een paar dagen voor prinsjesdag.

Om nu al wat meer inzicht in de man en zijn ideeën te krijgen heb ik me vandaag gevoed met video’s en artikelen die voor handen zijn op het net. En erg fijn om te merken dat ik nog steeds nieuwsgierig ben naar zijn boek. Hij lijkt me een integer mens die probeert zo dicht mogelijk bij zijn overtuigingen en zichzelf te blijven. Om vanuit die waarden en bijkomende visie te kijken wat de politiek voor de maatschappij zou moeten betekenen. Want, net als mij, ziet hij de politiek als een belangrijk instrument voor een welvarende samenleving waar niemand wordt uitgesloten.

Hij is natuurlijk niet alleen

Gelukkig zijn er genoeg idealisten in de politiek die daar ook zoveel mogelijk naar proberen te handelen. Idealisme is de politiek tenslotte nooit vreemd geweest maar lijkt nu al 30 jaar op de reservebank te zitten. Idealisme lijkt niets meer te zijn dan een smaakje in de pap maar de pap blijft pap.

Het is zoveel meer dan inhoud

En hoe optimistisch ik ook probeer te zijn, Jesse Klaver zal ook niet direct die grote verandering brengen. Het vraagt zoveel meer dan een inhoudelijke verdieping en het stellen van de juiste vragen. Het vraagt om een andere manier van democratie belijden. Het vraagt om een nieuw systeem. Het vraagt om het huidige politieke spel van andere regels en/of type spelers te voorzien. Zodat de impasse tussen de professioneel opgeleide spelers kan worden doorbroken en de inhoud weer voorop kan lopen. Van managen, consolideren en boekhouden naar visionair beleid gefundeerd op maatschappelijke waarde.

Wat zijn die inzichten en waarden dan van Jesse?

Ga ze niet allemaal uit de doeken doen. Dat kan hijzelf het beste. Koop een kaartje voor komende zondag (20 september) in Paradiso, lees dit artikel of kijk de bovenstaande video bij De Balie. Waar hij als kersverse fractievoorzitter zijn woordje doet en de dialoog aangaat.

0

Wat vind jij?

Reactie