in Alles komt goed, IJkpunten

De liefde voor een idee

Lees veel te vaak dat ideeën er in overvloed zijn en dat ze pas van waarde worden als ze worden gerealiseerd. Omgezet naar plan en handeling. Ben het daar maar voor een klein deel mee eens.

ihart

Maar voor mij is elk idee een moment van verliefdheid. Ik ben er door overdonderd, gefascineerd, wil alles weten, het wordt de wereld. Het is mijn alles. Ideeën zijn geweldig ze barsten van potentie en geluk en alle superlatieven zijn van toepassing. Ik koester ze, bescherm ze, deel ze, hou ze dichtbij omdat het zo heerlijk is.

Het zijn gedachte-experimenten, laten me mogelijkheden zien die daarvoor voor mij onzichtbaar waren. Ze voeden mij als persoon en zijn bepalend voor hoe ik mijn leven vorm geef.

Natuurlijk is het ook geweldig als je ideeën schaalbaar kan maken, dat kan door ze andere  te vertellen in welke vorm dan ook. Specifiek aan bepaalde mensen te vertellen waar dat idee extreem waardevol is of het idee zelf of samen met anderen tot uitvoer brengen.

Ideeën zijn het waard na te jagen. Te ontvangen met open armen en van te genieten wat je er ook mee doet.

Om het een beetje in balans te brengen hieronder een video van Dan Dennett die praat over “Dangerous memes” bij TED in 2002. Die notabene als ondertitel “ideas worth spreading” heeft. Dan heeft het over hoe makkelijk gevaarlijke ideeën zich verspreiden en dat wij eigenlijk niets meer zijn dan een kopieermachine in dienst van de memes.

0

Wat vind jij?

Reactie