in Alles komt goed

Op zoek naar werk en het daaraan verbonden geld

Omdat ik gestopt ben bij Operation Education komt het vraagstuk geld ook direct weer om de hoek kijken. Wat voor werk kan ik nu (snel) doen wat ervoor zorgt dat ik het dak boven mijn hoofd hou en mijn kinderen kan verzorgen?

De afgelopen decennia is dat altijd een heldere afweging geweest. Er zijn voor de kinderen en trouw blijven aan je ideële doelen (die ik me al op m’n 6e stelde).

Of dat nou binnen de kunst, natuur en milieu, ontwikkelingssamenwerking of onderwijs was. Geld woog gewoonweg niet mee in de keuze. Daarom moeten mijn kinderen het doen met een klein spartaans huur-thuis 3 hoog in Amsterdam Oost, versleten 2e hands meubelen en onzekerheid over wat een volgende maand ons gaat brengen.

En omdat ieder pad ook wel weer even mag worden herzien is het misschien tijd om al die opgebouwde ervaring en talent wel in te zetten voor het grote/grotere geld? En mijn (in zekere zin) egocentrische idealen los te laten?

De kinderen zijn nu 13 en 14. Die redden zich wel als papa er niet kan zijn vanwege het werk. De jongste zegt zelfs letterlijk dat hij liever veel doekoe heeft dan veel papa :) Maar hij heeft dan ook het voornemen om later stinkend rijk te worden.

Tijd om te slikken en ook weer te kijken naar een “gewone” baan op niveau. Heb er nu weer zeker een paar honderd bekeken en wat me opvalt is dat overal, waar ik ook kijk en hoe innovatief de organisatie ook, functie en rol staan centraal. Niet wat je werkelijk gaat maken en tot welk (maatschappelijk) doel dat dient. Je bent een radar in het systeem, een schakel. En omdat de functie voorop staat gaat het er eigenlijk over hoe goed jij dat radartje kan zijn. Je taak kan uitvoeren. Machinaal kan functioneren. Natuurlijk begrijpelijk, misschien zelfs noodzakelijk en belangrijk maar het voelt volkomen onnatuurlijk. Bij mij staat de mens en het beoogde inhoudelijke doel centraal. Niet, hoe intellectueel uitdagend ook, de rol of functie.

Valt me daarom verrekte moeilijk om al bladerend door al die potentiële banen motivatie te halen. En dat regeltje met de verwachte doekoe help ook geen zier. Kan iemand me even herprogrammeren? Dit vraagt zo’n andere mindset misschien wel een ander mens.

0

Wat vind jij?

Reactie