in Alles komt goed

De terreur van de geheime afkortingen

Op moment worden we overspoeld met geheime besprekingen die schuil gaan aan afkortingen als AFTA, TTIP, TPP, CETA. Allemaal overkoepelende verdragen die de wereldhandel moeten bevorderen. Met de aanname dat dat dus voor iedereen goed is. Want wie kan er nu tegen handel zijn? Het is de motor van de economie en de economie is de motor voor welvaart en welbevinden.

Tenminste dat is de aanname of sterker nog het geloof. De praktijk wijst anders uit. Het kapitalisme loopt tegen zijn grenzen aan. Het moet exponentieel groeien om voort te kunnen blijven bestaan maar de vroeger zo overvloedige grondstoffen raken op. Ons ecosysteem is aan het rap aan het afbrokkelen en al die efficiëntie slagen en outsourcing (uitbuiting op basis van ongelijkheid) naar lage lonen landen hebben zijn effect al gehad. Er moet uit een ander vaatje worden getapt om het systeem draaiende te houden. Het middel (kapitalisme) heeft zich tot doel verheven.

Wat is er mis met groot kapitaal?

Naast de voorwaarde van exponentiële groei heeft het één hele dominante driver: korte termijn winstmaximalisatie zonder morele of ethische grenzen. Niet voor niets worden bedrijven en hun leiders regelmatig vergeleken met psychopaten.

Deze verdragen zijn er dus niet voor ons

Niet om ons leven beter, fijner, vredelievender te maken. Deze verdragen zijn vooral een manier om belastingen af te schaffen en de soevereiniteit van landen stevig in te perken en daarmee de morele en ethische afwegingen van ons als gemeenschap. Op kapitaal niveau overstijgen bedrijven al vele landen maar nu komt er het juridische domein bij waardoor de democratie buiten spel wordt gezet. Wij als mensen en gemeenschap worden straks primair bestuurt door de Shells, Philip Morris-en, Nestlé’s van deze wereld. En dat wat dus in hun bedrijfsbelang is. Was het vroeger nog door stevige lobby nu nemen ze het werkelijk over.

Maar ze hebben ons toch nodig?

Ja. Bedrijven kunnen niet bestaan zonder klanten maar betekent dat ook dat ze goed voor ons zorgen? We zijn de als de varkens voor de varkensboer. Het gaat er niet om om de het varken een zo’n goed mogelijk leven te geven het gaat erom hoe er nu zoveel mogelijk aan het varken te verdienen. En als dat de slacht betekent dan wordt er geslacht.

Waarom gaat de politiek hier in mee?

Veel van onze huidige bestuurders (politiek en anderszins) zijn er nog steeds van overtuigd dat als je bedrijven maar ruim baan geeft dat het uiteindelijk de gemeenschap ten goede komt. Dit geloof lijkt onwrikbaar ondanks de dagelijkse bewijzen dat dit niet het geval is. Om maar wat olifanten in de kamer te benoemen: De uitbuiting en vernietiging van leefgemeenschappen, klimaatverandering, de crisis van 2008, het verdwijnen van de middenklasse en het magische moment deze maand dat 50% van al het kapitaal in bezit is van 1% van de mensen.

Waar staan we nu?

Veel van deze verdragen zijn al in een ver gevorderd stadium die we alleen maar kunnen vanuit gelekte documenten. Alle verzoeken om transparantie worden afgewezen. Het lijkt een behoorlijk achterhoede gevecht en het begint met het binnen het bewustzijn van alle mensen te brengen en ze juist te informeren. Gelukkig is er steeds meer informatie te vinden. Weet je nog niet veel? Lees je in. Weet je genoeg en deel je mijn mening. Teken de petitie of sluit aan bij de diverse demonstraties die nog zullen gaan komen.

Om je in te lezen/kijken

Het thema dossier bij de VPRO
Hoe Roemenië TTIP nu al voelt
Het zeer uitgebreide en verhelderende dossier op Follow the Money
Een artikel bij de Correspondent
Een discussie bij Pakhuis de zwijger en nog één
TTIP is een Paard van Troje
Artikel over de demonstraties
De volledige Trans-Pacific-Partnership tekst
Het verlies van Net Neutraliteit

0

Wat vind jij?

Reactie