in Alles komt goed, IJkpunten

Menselijkheid, regels en verantwoordelijkheid

Ik heb al vaker wat opgeschreven over processen en systemen en hoe we de verantwoordelijkheid hebben afgeschoven en zo onze medemenselijkheid verliezen. En hoe we daardoor onze eigen rol en dus invloed zodanig framen dat we er zonder gewetensbezwaren kunnen gaan slapen.

Barry Schwartz verwoord in 20 minuten waarom we dat juist niet moeten doen en dat het cruciaal is dat we onze praktische wijsheid weer de ruimte geven om zo af te wijken van de regels. En dat we vooral ook moeten oppassen met de hoeveelheid regels en prikkels hoe positief ook. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onze morele keuzes en menselijkheid sterk negatief beïnvloed.

Kunnen inzien wanneer een regel in een bepaalde context goed of slecht is is iets wat wij als mensen als geen ander kunnen. Hier moeten we gezamenlijk weer ruimte voor maken. Sterker nog we hebben die ruimte nodig voor een gezonde samenleving.

 

0

Wat vind jij?

Reactie