in Alles komt goed

Nederland Kantelt, een jaar later

Afgelopen donderdag was ik bij het eenjarig feestje van de beweging Nederland Kantelt van Jan Rotmans in Pakhuis de Zwijger. Een jaar geleden was ik bij de start van United4Education, de onderwijstak. En mijn nieuwsgierigheid was groot naar wat er in het afgelopen jaar is bereikt, wat er is veranderd en wat er nog in het verschiet ligt.

Wat is Nederland kantelt?

Nederland kantelt brengt de vele goede initiatieven bij elkaar, maakt ze zichtbaar en verbindt de mensen om samen aan een nieuwe samenleving te bouwen die spannend, leuk, mooi, energiek, duurzaam maar vooral radicaal menselijker is.

Valt er wat te kantelen dan?

Ja. De economische en maatschappelijke systemen die we hebben opgezet zijn uitgewerkt of uitgegroeid tot veelkoppige monsters. Het meest bekende voorbeeld is klimaatverandering. Maar als je een beetje door mijn posts hier heen wandelt zijn er schokkend veel voorbeelden te vinden. Daarnaast zijn kantelingen (over relatief grote tijdsspanne) heel normaal. Elke 100-150 jaar moeten we er aan geloven. We zitten, om in de woorden van Jan Rotmans te spreken, nu dan ook in een chaotische overgangsfase.

Hoe gaat dat kantelen in zijn werk?

Jan is wetenschapper en benadert het dus vanuit een wetenschappelijk perspectief. Onderzoek heeft aangetoond dat als je een kritische massa van 20% bereikt, deze werkt als een hefboom en zo de rest versneld meeneemt in de kanteling. Dus daar wil hij heen en dat doet hij door alle zuilen / sectoren en mensen zo veel mogelijk te laten kruisbestuiven en samenwerken. Hij gaf tijdens de avond aan dat de beweging nu ongeveer op 10% zit, al verschilt het zeer per sector.

Hoe ver zijn we met kantelen?

Wat me gelijk opviel was de andere energie. Was het vorig jaar nog vooral ideeën nu is iedereen aan de slag. Van praten en plannen maken naar doen en organiseren. Beetje vaag natuurlijk maar er zijn genoeg voorbeelden te vinden op de site. Eén daarvan is het digitale platform United4Education + werkomgeving (die ik mede-ontwikkeld heb met Operation Education). Een andere is de oprichting van een nieuwe zorgverzekeraar: Zorgeloos.care. Deze is vanaf nu los. Hier komt de mens echt centraal te staan door het anders en samen te organiseren. Schrijf je ook in en help mee!

Ook ervaar ik een duidelijke verschuiving van waarden in het publieke debat. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de impact die de open brief van 64 wetenschappers tegen kolencentrales heeft op de politiek.

Bonus!

Als bonus had ik een superleuk gesprek met Jan Fasen, de kartrekker van United4Education maar vooral schooldirecteur van verschillende innovatieve scholen en methoden. Hij en zijn mensen krijgen eindelijk loon naar knoeterhard werken. Zo geeft een wetenschapper na grondig onderzoek antwoord op de vraag werkt het? Antwoord: Ja! Was de inspectie op bezoek en gaf enthousiast “tumbs-up!” en als klap op de vuurpijl is de kans heel groot dat er meerdere scholen in het land bij gaan komen. Onder andere ook in mijn stadje Amsterdam door de regeling Onze Nieuwe School. Mijn onderwijshart is groot dus van zijn nieuws werd ik bijna extatisch. Er is schreeuwend tekort naar bekostigde scholen die het wezenlijk anders doen. Super!

Ook geïnteresseerd in de nieuwe school van Jan in Amsterdam? Vul dan hier even je e-mail in en dan zit lekker dicht op de actie.

Al met al een hoopvolle en inspirerende avond. Kan niet wachten wat er nog meer in het vat zit.

0

Wat vind jij?

Reactie