in Alles komt goed, IJkpunten

De doorgeslagen angstcultuur

Afgelopen TEDxAmsterdam ging over de grote vragen. Een van de sprekers was Damiaan Denys, filosoof en psychiater die het vol overgave heeft over de relatie tussen angst en vrijheid. Hoe angst gevoed wordt, hoe het leidt tot bizarre regelgeving en systemen. Een schijnveiligheid, empathie maar ook de (hypocriete) grenzen daarvan.

Wist je dat Nederland 13 miljard per jaar uitgeeft aan die (schijn)veiligheid? Angst is entertainment geworden. Angst ondermijnd het basale vertrouwen. En zo is onze cultuur gebouwd op de drie eenheid: achterdocht, controle en angst waar potentiële gevaren als reëel gezien worden. En waar dus een hoop geld voor vrij gemaakt moet worden.

Wat als we nou eens zouden inzien dat we eigenlijk al heel veilig zijn? Dat veel irrationele angst is die ook niet te bestrijden is of zelfs niet bestreden zou moeten worden?

Dan hebben we een heleboel geld over die we voor mooie andere nuttige zaken zouden kunnen gebruiken. We moeten weer eens kritisch gaan kijken naar waar we ons geld aan uitgeven en de werkelijke waarom en motivatie erachter benoemen. Is het wantrouwen? Is het irrationele angst die we via een andere kanalen voeden? Dan is er veel weg te strepen. Veel regelgeving onnodig, veel bureaucratie contraproductief en veel systemen en processen gewoon schadelijk voor onze samenleving.

Tijd voor een reset knop.

Snij dit regelmatig aan in mijn posts en al ga niet 100% mee met zijn verhaal, hij verteld het met zoveel verve en zit zo boordevol met waardevolle inzichten en beelden dat het het delen meer dan waard is.

0

Wat vind jij?

Reactie