in Alles komt goed, IJkpunten

Waardevol werk

Ben al wat jaren bezig met de combinatie werk en waarde, en het is een lastige. Veel van het werk heeft te maken met een zekere prestatie binnen een x aantal uur. En als je die uren maakt dan krijg je daar voor betaald. Maar ben je werkelijk waarde aan het leveren of ben je gewoon iets aan het doen?

Daarom wilde ik af van dat denken in tijd en op zoek naar waarde en die waarde laten belonen. En als de afgelopen jaren geld deel werd van het gesprek was waardebepaling achteraf steevast mijn manier.

Maar die jas past eigenlijk ook niet. Werken voor geld blijft onnatuurlijk en indirect aanvoelen. Misschien komt het door mijn kunstenaarsachtergrond. Ik maak dingen omdat ze gemaakt moeten worden niet omdat ze een geldelijke waarde (kunnen) vertegenwoordigen.

Het gaat waarschijnlijk om de focus en hoe die bewust en onbewust steeds maar weer verlegd wordt naar hoe het mijn broek ophoudt. Het hield en houdt mij duidelijk tegen. Het vraagt om compromissen, om versnipperd eigenaarschap, een gemiddelde en daar hebben mijn projecten en ambities niet genoeg aan.

Als ik terug kijk ben ik ook nooit echt bezig geweest met projecten die een economische waarde vertegenwoordigden juist met projecten waar het maatschappelijke aspect leidend was. Hierdoor wordt ik gedreven, daar ligt mijn passie en overtuiging.

Dus ga ik voor 100% maatschappelijk inhoudelijk gedreven projecten. Dat is wat mijn (kunstenaars)hart wil. Een leap of faith en god wat voelt dat goed.

Foto gemaakt door Xof711 - licentie CC BY-SA 3.0 via Commons.
0

Wat vind jij?

Reactie