in Alles komt goed, IJkpunten

Je bent gek in je hoofd!

Dat is wat de recht uit zijn hart reactie toen mijn ik mijn jongste zoon vertelde van mijn keus en de mogelijke consequenties. En waarschijnlijk heeft hij gelijk. Ik ben gek in mijn hoofd.

090803_gekkebekken3
Mijn jongens en ik in 2009 bij het uitproberen van de camera op de laptop.

gek
I de gek zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [xɛk] Verbuigingen: gek|ken (meerv.) 1) iemand die niet goed bij zijn verstand is Voorbeeld: `het gekkenhuis`Synoniemen: krankzinnige, idioot 2) raar of grappig mens

Gek
Let op: Spelling (deels) uit 1864: [bijvoegelijk naamwoord] en [bijwoord] (-er, -st), dwaas, zot, onverstandig, mal; [figuurlijk] verwaand; verzot (op); dol verliefd; [figuurlijk] dat is een – stuk, dat is eene leelijke geschiedenis.
~, m. (-ken), onverstandige, dwaas, zot; zinnelooze; verwaand mensch; [figuurlijk] hansworst, potsenmaker;…

gek
1 Een persoon die (tijdelijk) iets raars doet. 2 Een persoon die (regelmatig) vreemde dingen doet, dwaas. 3 Krankzinnige, iemand met zeer lage intelligentie. 4 Een draaibare kap op een schoorsteen, die verhinderen moet dat de wind in de schoorsteen slaat.

gek
anders dan gewoon, speciaal vb: ik vind het wel gek om met zo’n hoed te lopen – het moet al gek gaan als … [het is bijna zeker] gek genoeg [commentaar dat verbazing uitdrukt] doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg [gedraag je niet anders dan anderen] je zou gek staan te kijken… [stomverbaasd zijn]

gek
gestoorde, getikteling, idioot, krankzinnige, malloot, dwaas, halvegare, idioot, imbeciel, zot crazy, daas, dwaas, geschift, gestoord, halfgaar, knots, krankjorum, lijp, malende, mesjokke, niet goed snik, van de gekke, dol, getikt, krankzinnig, maf, mesjogge, waanzinnig, zot bedonderd, bezopen, besodemieterd mal, raar, vreemd, wonderlijk, zonderling…

gek
wie erg raar doet, zijn verstand kwijt is vb: die gek ging dronken achter het stuur zitten
iedere gek heeft z’n gebrek [niemand is volmaakt]
iemand voor de gek houden [voor de grap tegen hem liegen]
een jongensgek [een meisje dat dol is op jongens]
voor gek staan [jezelf belachelijk maken]
één gek…

gek
krankzinnig, dwaas Jaar van herkomst: 1401-1450 (MNW )

gek
1) Achterlijk 2) Achterlijke 3) Apparaat, werktuig of gereedschap 4) Absurd 5) Abnormaal 6) Aapachtig 7) Abnormaal op het dak (crypt.) 8) Belatafeld 9) Belachelijk 10) Belazerd 11) Bespottelijk 12) Bezeten 13) Bezopen 14) Betoeterd 15) Crazy 16) Debi 17) Ding 18) Dolleman 19) Dwaas 20) Deel van waterput 21) Deel van een pomp 22) Deel van een gebouw…

gek
dwaas; krankzinnige

Mijn definitie van gek: anders zijn dan wat op dat moment gangbaar is. Terugkijkend zijn gekken regelmatig niet zo gek als toen gedacht. Anders is het nieuwe normaal mensen!

0

Wat vind jij?

Reactie