in IJkpunten

Samen werken aan een nieuwe wereld

Samenwerken met prachtige mensen vanuit overvloed 1 en verspreid over heel Nederland op allemaal andere tijden is fantastisch. Dat doe ik nu al jaren. Maar naast de inspiratie en de waardevolle projecten blijft het een pittige uitdaging. Als je dat ook nog eens doet in een wereld in transitie waar veel nog fuzzy en chaotisch is dan wordt het een regelrecht huzarenstukje.

Alles kan, maar daardoor staat alles ook op losse schroeven en is het zoeken naar vaste grond en waarden. Hierdoor wordt je regelmatig geconfronteerd met je eigen ingesleten patronen en die van anderen.

Om dan als een team op te trekken en gave dingen te realiseren is een beetje hulp en richting wel erg welkom. En die digitale hulp vermoedde ik in Part-up. Een startup die nu een half jaar live is en het nieuwe werken mogelijk wil maken met een online tool. Dus toog ik de 14e maart naar ze toe.

Ik kende het al wel en had er ook wel wat mee gespeeld, maar ik voelde hem toch niet helemaal. Tijd voor nader onderzoek. En terwijl naamgenoot en medeoprichter Erik het aan het uitleggen was, werd ik steeds enthousiaster en aan het eind wist ik gewoon dat we het moeten gaan doen. Dinsdagochtend de stoute schoenen aangetrokken en in de rest van de week een volledige Nederland Kantelt-omgeving neergezet. Ondanks dat er geen garanties zijn dat het de match is of een succes wordt.

Waarom ik zo enthousiast ben over Part-up?

1. Moreel: Ik geloof dat deze open en transparantie manier van werken en de dialoog voeren om tot concrete plannen te komen. Het past bij de nieuwe wereld, bij mij en bij Nederland Kantelt.

2. Qua planvorming en doen: Omdat het NLkantelt in staat stelt die fuzzy en chaotische transitiewereld waarin we werken beter en sneller uit te kristalliseren tot plannen van actie. Dit gebeurd nu offline in periodieke bijeenkomsten en vele bilateraaltjes. Maar daardoor is het overzicht zoek en missen we ook de voortgang van de dialoog. Hierdoor kunnen we niet echt verdiepen en moeten we bij bijeenkomsten vaak 1 stap terug doen om weer 2 stappen te kunnen zetten.

3. Samenwerken: Door bovenstaande werkwijze leeft de informatie niet in het team maar afzonderlijk in onze hoofden. En bij iedereen anders. Daardoor is het overzicht zoek en halen we niet de kracht uit onze samenwerking.

4. Schaalbaarheid van Nederland Kantelt: We hebben op deze manier de mogelijkheid om de mensen die zich aan Nederland Kantelt willen verbinden of al verbonden hebben frictieloos mee te laten doen binnen het interessegebied, de skillset en tijd die ze hebben. En dus is de kans groter dat de juiste mensen gekoppeld worden aan de juiste plannen.

5. Overhead & overwaarde: Iedere traditionele NGO 2 moet de expertise duur inhuren. Dat lossen ze een beetje op met vrijwilligers en donateurs maar dat is maar een fractie van het totale werk. Met services zoals Part-up kan de overwaarde die iedereen heeft keihard in zijn kracht gezet worden.

6. Van en voor iedereen: Er is een onnatuurlijke grens tussen organisaties en de mensen die zich verbonden voelen met het gedachtegoed. Traditioneel kan maar een beperkte groep deel worden van de organisatie. Maar Nederland Kantelt is geen klassieke organisatie of beweging. Er is geen grens tussen jou en mij. Samen maken we het wat het moet zijn om de transitie te versnellen.

7. Flex & organisch: Iedereen kan agenderen en een zwerm realiseren. Er zit een matching systeem in verwerkt zodat je wordt geattendeerd op mogelijke mooie projecten en mensen die bij jou passen. En je houdt zelf de controle over waar je aan meewerkt en waar je je je aan verbindt. Zo zwermen we samen naar de nieuwe samenleving.

8. De spreekwoordelijke stok achter de deur: Alles maar los is vaak stuurloos en blijft een beetje zweven. Part-up zet je aan tot het werkelijk goed formuleren van je vraag / plan. Het laat je je verantwoordelijkheid en verwachting die je creëert voelen op moment dat je interacteert of je ergens aan verbindt.

Tribe Nederland Kantelt

Wat is Part-up eigenlijk?

Het is naar mijn idee het meest te vergelijken met een forum maar dan ++ (en wat andere terminologie). Iedereen kan een part-up beginnen vanuit een vraag of behoefte. Je kunt deskundige mensen uitnodigen om mee te doen maar mensen kunnen ook zichzelf uitnodigen (als jij dat toelaat).

Rondom deze vraag of behoefte ontstaat een groep mensen die hierover de dialoog aangaan. Elke part-up kan ook nog onder een “tribe” vallen, wat weer te vergelijken is met een forumcategorie of -thema. En elke tribe kan weer onder een organisatie vallen.

Hier komt het ++ gedeelte

 1. Elke part-up kan activiteiten toekennen die ook een einddatum kunnen hebben. Dit kunnen deelvragen zijn maar ook acties om een doel te halen.
 2. Hier kunnen mensen zich aan verbinden en zo de verantwoordelijkheid nemen voor het goede afhandelen van die activiteit.
 3. Elke part-up ‘vul’ je gericht met content en dus met context. Vanuit deze context worden leden van de part-up community geattendeerd op je part-up en hoe die aansluit op ieders skillset en interesse.
 4. Mensen kunnen lid worden van de tribe zonder dat ze nog direct hoeven bij te dragen.
 5. Je hebt 3 vormen van doen: Initiator van de part-up (eigenaar/admin), Supporter van de part-up (zo nu en dan een duit in het zakje) en Partner van de partup (je wordt (deel-)verantwoordelijke).
 6. Het heeft een dwingende structuur, wat voortgang en eigenaarschap stimuleert.

Ze zijn nog maar een krap jaar bezig en nog maar een half jaar live. Mede daarom zal het een jas zijn die niet helemaal past. Een horloge waar je mee wil zwemmen maar dat niet waterdicht is.

Maar het is ook een geweldig experiment waar heel veel te ervaren is over het nieuwe werken en hoe je dat (kunt) doen. En waar het hele jaar door nog heel veel mooie handige vanzelfsprekende functies bijkomen.

Je bent van harte uitgenodigd!!!

De wereld en Nederland kantelt kunnen jullie overvloed aan enthousiasme, ideeën, kennis en kunde waanzinnig goed gebruiken. Kom dus ook part-uppen en omarm dit platform in al zijn onvolmaaktheid (zijn we dat niet allemaal) en ontdek of het voor jou werkt.

We zijn nog maar net begonnen dus het is nog wat leeg bij ons maar daar komt met wat bloed, zweet en tranen snel verandering in. Daarnaast zijn er nog vele andere prachtige projecten en tribes op part-up waar je aan kan bijdragen of je kan er natuurlijk zelf één starten. Ik hoop je daar ook te zien zodat we elkaar kunnen helpen.

Wil je Nederland Kantelt helpen dan kun je ons vinden via part-up.com/nederlandkantelt. Hier klonteren op dit moment zes open tribes samen waar het hele part-up netwerk en de wereld (en jij) eenvoudig kan meedoen. De enige gesloten tribe is de Nederland kanteltteamtribe om toch nog wat intiem te kunnen overleggen (en te wennen aan transparantie).

0

 1. nee niet de overvloedige tafel met eten :), maar spullen, tijd, kennis, kunde. Stel nou dat we die overvloed zouden inzetten? Dat is werken vanuit overvloed. Komt natuurlijk overeen met vrijwilligerswerk maar voor mij is dit een ruimer begrip.

 2. Niet-gouvernementele organisatie

Wat vind jij?

Reactie

 1. Part- up klinkt goed. Vanuit interesse en wederkerig samenwerken wel komen tot verbeteringen zonder te blijven hangen in vergaderingen en planningen

  • Ik heb er nu in een paar gewerkt in verschillende rollen en ik ben enthousiast. Het staat nog in de kinderschoenen maar dat transparante en geen verschil maken tussen binnen of buiten een organisatie vind ik erg verfrissend en levert mij ook al veel op.