in Alles komt goed

Standaard een 13e maand

Soms is het ingewikkeld om iets wat ingewikkeld is los te laten omdat het al zo lang ingewikkeld is. Ik merk het bijna dagelijks zowel in mijn werk als privé. We zijn er zo mee vervlochten geraakt waardoor het voelt als deel van onze identiteit. Maar is dat eigenlijk wel zo?

We moeten meer de waarom vraag durven stellen zoals we dat als kind deden. Want waarom hebben we bijvoorbeeld 31 dagen en 12 maanden in het jaar? Waarom is een week 7 dagen maar een maand is niet een precies aantal weken. Waarom is de ene maand 30 en de andere 31 dagen?

Het blijkt een opeenstapeling te zijn van verschillende krachten. Het is een mix van de maan, de zon, duizenden jaren geschiedenis en beetje bijbel en diverse culturen. Dus de waarom is duidelijk. Maar is het eigenlijk wel zo handig en valide om het zo te doen? Het is door de geschiedenis en culturen heen tenslotte ook vaak toch anders geweest.

Al in 1902 heeft Moses Cotsworth een alternatief bedacht die veel makkelijker en logischer is. Een jaar van 13 maanden van 28 dagen. De weken in sync met de maand en elke vrijdag is de 13e.  En nieuwsjaarsdag staat helemaal op zichzelf. Ik ben voor. Tijd om de tijd te hervormen.

solaryear

3

Wat vind jij?

Reactie