in Alles komt goed

Energietransitie in Amerika

Vandaag was ik bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam om te praten over de energietransitie op uitnodiging van wij krijgen kippen. Ze hebben wekelijks bijeenkomsten om uit te wisselen over de diverse onderwerpen mbt energie en hoe wij onze duurzame doelen als stad en land kunnen halen. Van heel praktisch tot op meta niveau.

IMG_9532

We kregen een inkijkje in hoe dat in Amerika is geregeld tussen de staten en de Federale overheid en in hoeverre er voldoende stappen worden gezet. Weer super leerzaam, schokkend en hoopgevend tegelijkertijd.

Het verhaal werd verteld door Tom Plant, senior policy advisor van het Center for the New Energy Economy van de staat Colorado en het ging dan ook voornamelijk over het effect van stimulerende belastingmaatregelen en andere maatregelen m.b.t. energietransitie. Op mijn vraag of bedrijven ook het voortouw namen waar de overheid kan aanhaken kwam een minder hoopgevend antwoord. Bedrijven zijn vooral schoorvoetend aan het volgen en geregeld ook kicking and screaming. De presentatie kun je hier terug kijken.

Estimated-U.S.-Energy-Use-in-2014

Deze statistiek was voor mij het meest indringend. Een weetje dat mij blijkbaar nog een blinde vlek was. 60% van de opgewekte energie gaat verloren. Dat is echt enorm en daar is dus ook nog heel veel winst uit te halen. En hoe je door een eigen systeem aan te leggen die cyclus dus niet alleen goedkoper en duurzamer maakt qua opwekking en opslag, maar ook qua verlies.

0

Wat vind jij?

Reactie