in Alles komt goed

W39: We zijn de grens van 400ppm voorgoed voorbij

Nieuw voornemen: Elke week een overzicht maken van wat mij heeft geraakt. Wat mij enthousiasmeert, hoopvol stemt en inspireert. Maar ook wat mij tot wanhoop drijft, ongelukkig, verdrietig en kwaad maakt en mij op mijn grondvesten doet schudden. Het leven is tenslotte een tekening die nooit af is.

Deze keer gaat het voornamelijk over klimaat, klimaat en nog eens klimaat. Sowieso iets waar ik me zeer druk om maak, maar deze week gingen we een niet te negeren grens voorbij: 400 ppm1. Iets waar we ons grote zorgen om zouden moeten maken maar wat we gek genoeg niet doen.

We leven collectief met een waanzinnige dissonantie waar we het klimaatprobleem onderschatten en nog steeds zien als iets wat we kunnen oplossen, kunnen beteugelen, controleren en waarvan de gevolgen wel mee zouden vallen. Niets is minder waar, door collectief de kop in het zand te steken en/of de daden vooruit te schuiven zijn we op een punt beland, dat we het einde van de mensheid en wellicht van al het leven op aarde, hebben bereikt binnen één of twee generaties.

En als dat nog niet genoeg is hebben we ook nog zeer discutabele, in slechte staat verkerende kerncentrales, die niet meer economisch rendabel zijn en dat ook nooit meer worden. En die nu dus een direct gevaar vormen maar die (te) veel geld kosten om te ontmantelen? Gek genoeg lijken we ons (onbetaalbare) bestaan liever in de waagschaal te leggen ten behoeve van de economie, dan dat bedachte geld met fictieve waarde op te hoesten.

Deze week presenteerde ook Elon Musk zijn heerlijke megalomane plannen om naar Mars te gaan. Maar volgens mij hoeft hij die raketten helemaal niet te bouwen. We maken van onze planeet al een Mars.

Was er ook nog wat positiefs te melden deze week? Ja, dat steeds meer mensen het niet meer pikken en staten en bedrijven gaan aanklagen via de rechter. En natuurlijk dit lieveheersbeestje.

De tientallen tweets in chronologische volgorde die deze week mijn tekening kleurden:

https://twitter.com/tijdvooreten/status/781375388652040192
https://twitter.com/FlexMind/status/781723146319699973
https://twitter.com/LarsBoelen/status/781888417365893120
0

  1. De wetenschap heeft aangegeven dat als de atmosferische concentratie van CO2 boven de 400 ppm komt het een serieuze tipping point is bereikt naar onomkeerbare veranderingen in het klimaat

Wat vind jij?

Reactie