in Alles komt goed

We hebben meer olifanten nodig

Van Mark Rutte (VVD) is de beroemde uitspraak dat visie is als een olifant die het uitzicht belemmert. De andere regeringspartij, de PvdA, is al sinds Wim Kok bezig “de ideologische veren af te schudden”. Maar politiek zonder visie of ideologie is niet meer dan het managen van wat er op je af komt. Van incident naar incident laveren en reageren op basis van wat de opiniepeilers en de spindoctors adviseren. Vooral nu, in de maanden voor de Kamerverkiezingen, is dat gênant. De economie en de maatschappij zijn in hoog tempo aan het veranderen. Van politici wil ik juist wél horen hoe zij de toekomst zien, welke ontwikkelingen ze wenselijk vinden en welke onwenselijk, en wat ze de komende vier jaar denken te gaan doen om de uitkomsten de goede kant op te sturen.

Als we niets doen zijn grote delen van de economie over een jaar of tien, vijftien, in handen van (Amerikaanse) online-bedrijven die geen of weinig belasting betalen — in ieder geval niet hier. En om iets te doen heb je een visie nodig. Liefst een beetje snel. Anders komt de overheid nog heel vaak in eenzelfde positie als de gemeente Amsterdam, die bedacht dat inwoners hun huis nog maar maximaal zestig dagen per jaar via AirBnB mogen verhuren, maar die van AirBnB geen data krijgt om deze regel te kunnen handhaven.
Dan sta je toch echt helemaal met lege handen, in je kamer zonder olifant.

Ronald Mulder

Lees het hele verhaal van Ronald Mulder op Medium. Klik!

0

Wat vind jij?

Reactie