in Alles komt goed

Echt goeie schoenen vinden is niet makkelijk

Die “juiste” schoenen moeten namelijk voor mij aan aardig wat criteria voldoen.

 • Geen dierlijke materialen (vega).
 • De schoenen moeten met respect voor milieu, mens en dier tot stand zijn gekomen (duurzaam).
 • Alle gebruikte grondstoffen (ook in het productieproces) moeten biologisch afbreekbaar zijn (oa geen plastic of polyester – bij slijtage zorgt dit ook weer voor microplastic)
 • Fair(trade) en dan liefst nog een stapje verder. Zodat ieder die in enige vorm heeft meegewerkt aan de creatie dat gezond en eerlijk heeft kunnen doen.
 • Volledig rekening houden met de natuurlijke vorm en beweging van de voet (denk flexibel, platte zool, voldoende ruimte voor wapperende tenen).
 • Kwalitatief goede materialen en fabricage zodat ze lang meegaan en reparabel zijn.
 • Bestaand uit hoogwaardige grondstoffen die kunnen worden geupcycled.
 • Die ook in de winter en herfst voor warme en droge voeten zorgt.
 • En natuurlijk niet (te) suf is aub.

De basis om mijn koopgedrag zo positief mogelijk te laten uitvallen voor de aarde en het ecosysteem. Eigenlijk is dat standaard niet het geval dus het is een hele uitdaging.

Uiteindelijk kon ik niets beters vinden dan de Ethletic Fair Trainer White Cap Lo Cut Classic 17 Cranberry Red|JustMaar het gaat mij nog niet ver genoeg. De duurzaamheid is nog maar zozo en moeilijk controleerbaar en over de herwinning van de grondstoffen nog maar te zwijgen. Ook kan het nog veel gezonder voor de voet.

We hebben al circulaire spijkerbroeken maar waar blijven die schoenen? Heb er over de jaren al wat pogingen gedaan zoals de InCicle lijn van Puma, een aantal Macbeths en natuurlijk OATs. Maar de ideale schoen heb ik nog niet gevonden. Dus als je nog een schoen kent die alle punten aftikt hoor ik het echt heel graag.

Update maart 2018: De Ethletics zijn het ook niet voor mij. En dan vooral als het gaat om pasvorm. Zitten veel te strak om mijn breede voet en de schoen laat zich niet makkelijk meerekken met mijn voet. Ook zijn ze niet waterdicht.

0

Wat vind jij?

Reactie

  • Hé Jip, ja het is een hele zoektocht. En deze heb ik alleen maar kunnen vinden online. Mijn combinatie van ecologisch en vegetarisch is moeilijk te vinden. Vaak wordt dan het leer vervangen door plastic maar dat slijt en zorgt weer voor microplastic in het milieu. Doen we dus niet! De schoen die je nu linkt is leer en valt dus voor mij ook af. Maar wel ooit schoenen gehad van dit merk.