in Alles komt goed

De westerse economische en sociale systemen creëren eenzaamheid en isolement

En daar gaan we met z’n allen aan ten onder.

George Monbiot heeft een artikel geschreven waarin hij iets beschrijft wat ik al jaren om me heen voel. De onnatuurlijkheid van onze systemen hebben een grote impact op ons menszijn.

We offeren letterlijk vele mensen op voor een economisch en sociaal systeem wat maar een verzinsel is, een sociaal experiment dat eeuwen geleden is ingezet en wat ongelijkheid en uitbuiting als fundament heeft, onze wereld letterlijk onleefbaar maakt en uiteindelijk vooral voor relatief een klein percentage mensen voordelig is.

Maar omdat we het gewend zijn hebben we eigenlijk niet meer in de gaten hoe ons gewoon ronduit bizar is. En zijn we blind en doof voor de mensen die het wel zien en het aankaarten.

What greater indictment of a system could there be than an epidemic of mental illness? Yet plagues of anxiety, stress, depression, social phobia, eating disorders, self-harm and loneliness now strike people down all over the world.

There are plenty of secondary reasons for this distress, but it seems to me that the underlying cause is everywhere the same: human beings, the ultrasocial mammals, whose brains are wired to respond to other people, are being peeled apart.

Anyone can see that something far more important than most of the issues we fret about has gone wrong. So why are we engaging in this world-eating, self-consuming frenzy of environmental destruction and social dislocation, if all it produces is unbearable pain? Should this question not burn the lips of everyone in public life?

This does not require a policy response. It requires something much bigger: the reappraisal of an entire worldview. Of all the fantasies human beings entertain, the idea that we can go it alone is the most absurd and perhaps the most dangerous. We stand together or we fall apart.

Lees het hele artikel: Neoliberalism is creating loneliness. That’s what’s wrenching society apart

0

Wat vind jij?

Reactie