in Alles komt goed

Hoe we door de geschiedenis heen ons hebben georganiseerd

Joscha Bach is een neuro wetenschapper. Hij heeft het in deze video over hoe de mens door de geschiedenis heen zich heeft proberen te organiseren en hoe de bestaande structuren een maximale schaalgrootte en specifieke context hebben en daarna niet meer werken.

Religie deed dat bij ongeveer 400 miljoen, de cultuur was niet meer te managen. Mensen gingen twijfelen. De verlichting bracht ons tot 2 miljard. De systematische samenleving op basis van in een “lab” bedachte ideologieën zoals het fascisme, socialisme, liberalisme, communisme heeft ons nu tot 7 miljard gebracht maar die zijn nu ook uitgewerkt. We moeten op zoek naar een volgende stap.

Wat het ons geleerd heeft is dat we als mensheid betrekkelijk eenvoudig te programmeren zijn. En daar ligt zowel de kans als het gevaar.  Zo heeft (sociale) media ons de kans gegeven om over de hele wereld te synchroniseren. Maar een ander effect is dat we geen eenduidige realiteit meer hebben. De geconstrueerde bubbels van de eeuwen hiervoor worden nu vervangen door de persoonlijke bubbel waar iedereen zijn eigen realiteit maakt. Dus naast synchronisatie is er ook een versplintering gaande.

Een mogelijke oplossing zoekt Joscha in het brein. Dat is tenslotte een zeer efficient zelf organiserend systeem dat echt handeld in het welzijn van het organisme. Tijd om het brein verder te onderzoeken en te kijken hoe we deze inzichten naar onze organisme de mensheid kunnen brengen.

Link: Gods, Monotheism, and Ideologies All Failed. But the Brain Could Provide a Solution. | Joscha Bach

0

Wat vind jij?

Reactie