in Alles komt goed

Ongelijkheid maakt ons kapot, wat kunnen we er aan doen?

Een zeer verhelderend interview van Russel Brand met antropoloog Jason Hickel die de afgelopen 10 jaar heeft onderzocht hoe het macro (economisch) systeem werkt en waarom het ongelijkheid juist vergroot en wat de sleutel zou zijn om die grip van de rijke landen op de arme landen te doorbreken.

Maar ongelijkheid manifesteert zich niet alleen op macro economische schaal. Het zit tot in de poriën en de vezels van elke samenleving. In elke sociale kring is er ongelijkheid. Deze ongelijkheid is er niet omdat wij als mensen nou eenmaal kwaadaardig zijn. Nee dit is zo ontworpen. En iets wat bedacht is is ook weer om te denken.

Aantal oplossingen die hij aandraagt:

  1. Echte democratische besluitvorming bij globale financiële instituten
  2. Aantal fundamentele veranderingen in het internationale “trade systeem” die nu ontwikkelingslanden benadelen.
  3. Globaal minimum loon. Zorgen dat internationale bedrijven niet kunnen shoppen voor de laagste lonen. Want werkers kunnen niet zo makkelijk van land wisselen als bedrijven dat kunnen.
  4. Snappen hoe we het systeem historisch hebben opgezet. (Het kolonialisme is daar een groot onderdeel van en dit zit dus nog diep in ons systeem. We hebben alle goede ontwikkelingen in landen die waren gekolonialiseerd de kop in gedrukt om de macht te behouden.)
  5. De schulden in ontwikkelingslanden (die vooral in de jaren 70 zijn opgebouwd en al meerdere keren zijn afbetaald vanwege de rente) volledig uitvegen.
  6. Onszelf bevrijden van die valse verhalen die we hebben over ontwikkelingssamenwerking en hulp (er gaat meer geld de onze kant op). En deze vervangen door tenminste gelijkwaardige verhalen die wel  waar, inclusief en rechtvaardig zijn.
  7. Collectieve solidariteit. En hoe meer we de ontwikkelingslanden deel maken van de conversatie (daar wonen de meeste mensen tenslotte) hoe beter we ons massaal kunnen organiseren tegen de ongelijkheid.
  8. Leren om te delen wat we met z’n allen hebben. Zodat 60% dat nu in armoede leeft dat niet meer hoeft. Niet delen zorgt voor problemen die niemand wil.

Er worden veel aspecten aangestipt in dit interview die allemaal het benoemen waard zijn en bovenstaande bevestigen en de verhalen die we worden verteld over de economie, globalisering en het steeds “gelijker” worden van de wereld op losse schroeven zet. Aanrader om even voor te gaan zitten of op je koptelefoon te zetten terwijl je iets anders doet wat je brein nauwelijks nodig heeft.

Wees wel gewaarschuwd. Je gaat er niet blij van worden, misschien zelfs kwaad en verontwaardigd en je zal wellicht constateren dat je gestopt ben met wat je deed (onproductief) en je narratief van de wereld behoorlijk veranderd zijn.

Link: Inequality Is Killing Us All. Are We Going To Stop It? – Under The Skin with Russell Brand

0

Wat vind jij?

Reactie