in Alles komt goed

Geld als stem

Iedereen heeft wel een mening over basisinkomen. En de trend is dat we het zien als gratis geld. Als geld wat ten koste gaat van de samenleving. Dat het niet mogelijk zou zijn, te duur. Het slecht gewoontes in ons wakker maakt.

Dit artikel van Scott Santens geeft je even een andere bril om er naar te kijken (vanuit de Amerikaanse situatie).

De verfrissende insteek voor mij is dat hij geld ziet als een stem systeem. Waar ieder individu met elke keuze laat zien waar hij/zij behoefte aan heeft en dat we een decentraal systeem hebben (de markt) die daar op inspeelt.

Om dit systeem te laten werken heeft iedereen geld nodig. Geld is de motor. Mensen geen geld geven is de mensen geen stem geven. En dat is slecht voor het systeem.

One of the biggest problems with government, and believe me, I recognize its many problems, is that it’s full of people who think they know what’s best for other people. But the thing is, it’s that way because that’s how we are. We vote for people who think they know what’s best for people because we think we know what’s best for people. It’s our problem. And it’s a big problem.

Hij betoogd dat overheden niet bezig moeten zijn te bepalen wat mensen nodig hebben en onder welke condities ze die kunnen krijgen maar dat de overheid gewoon geld zou moeten geven zodat er werkelijke vrijheid van keuze ontstaat. En dat de meeste mensen best weten wat goed voor ze is en goed voor de samenleving. En dat alle experimenten dat ook steeds weer aantonen.

UBI and UCT (unconditional cash transfer) experiments and programs have shown decreased hospitalization rates via reduced stress, lower crime rates, higher education rates, better education scores, healthier eating, reduced drug/alcohol use, increased entrepreneurship (3x more than control groups), economic multipliers ($1 grows the economy more than $1), healthier baby weights due to better maternal nutrition, higher rates of home ownership, reduced teen pregnancy rates, etc. The list goes on and on.

En dat stemrecht geld niet alleen voor wat mensen kopen maar ook voor het werk wat ze doen. Net als de vrijheid om te bepalen wat je koopt zou je ook de vrijheid moeten hebben om te bepalen waar, wanneer je werkt en wat je doet en niet doet. Op deze manier wordt ook hier stemrecht mogelijk gemaakt en kan “de markt” zich ook hier op instellen.

Of zijn voorstel er ook werkelijk voor gaat zorgen dat de markt ook eerlijker, duurzamer en niet exploitief gaat zijn weet ik niet. Denk dat er nog veel machten en krachten zijn die dit beïnvloeden. Dus er is zeker toezicht en sturing nodig om het overkoepelende belang te bewaken. Maar het zal er heel anders uit zien dan nu het geval is. Het zal ruimte bieden voor een democratischer en diverser en inclusiever beslissingssysteem en dat is een goede stap voorwaarts.

Het hele verhaal op Medium: If You Think Basic Income is “Free Money” or Socialism, Think Again

0

Wat vind jij?

Reactie