in Alles komt goed

Ben ik over twee jaar aardgas vrij en/of energieneutraal?

Het pand waar ik al 10 jaar heel veel plezier woon is na 40 jaar aan renovatie toe. De tweede (misschien derde) in zijn 103 jarig bestaan. Zo’n renovatie is geen pretje. We weten nog niet wat er precies gaat gebeuren, er zijn nog allerlei onderzoeken gaande naar de staat van het pand, maar dat het rotzooi geeft en je leven tijdelijk op z’n kop zet is een zekerheid.

Nu kun je je daar natuurlijk druk om maken maar ik heb de neiging om het als een kans te zien. Een kans om de mensen die er wonen te leren kennen (ik zit in de bewonerscommissie). En te kijken hoe we dit kunnen ombuigen naar een kans om het leven significant te verbeteren voor iedereen die in dit pand en gelijk te voldoen aan de duurzaamheidseisen van het Parijs akkoord.

Het is tenslotte al 40 jaar geleden en ondanks dat veel mensen niet op de polonaise zitten te wachten kan het heel veel beter dan het nu is. En zeker op gebied van duurzaamheid. De woningen hebben nu energielabel E en lager. Dus daar is enorme winst op te halen. Zowel persoonlijk als als wereldwijde samenleving.

Het heeft veel voordelen:

  • Geen CO2 uitstoot meer dus klimaatverandering wordt beperkt en dus een fijner leefklimaat.
  • Het huidige aardgasnetwerk is aan vervanging toe. Door deze niet te hoeven vervangen besparen we miljarden.
  • Groningen zal steeds minder aardbevingen hebben.
  • De energierekening gaat drastisch naar beneden. Hogere energie prijzen hebben geen of weinig impact.
  • Een veiliger woonklimaat. Geen vuur en gas meer dat potentieel kan ploffen, verstikken of branden.
  • Een schoner, frisser, gezonder Amsterdam.
  • Gezonder leefklimaat binnen de woning (luchtkwaliteit, geluid, warmte)
  • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mensen gelukkiger maakt en sociale cohesie vergroot.

Eigen Haard moet er voor willen gaan

Het pand is van Eigen Haard en 100% sociale huur. Dus het is aan hun om de werkelijke keuze voor duurzaamheid te maken. En de afgelopen jaren hebben alle woningbouwcoöperaties hun kont stevig laten hangen. Gelukkig heeft Eigen Haard nu de Amsterdamse City Deal ‘Naar een stad zonder aardgas’ ondertekend. Ze werken hierin samen met de gemeente Amsterdam, andere woningcorporaties, netbeheerders en energieleveranciers. Samen onderzoeken ze hoe ze schonere energiebronnen kunnen inzetten. En in het kielzog zit daar een woning energiezuinig maken aan verbonden.

Tot 2040 willen de partijen in Amsterdam 100.000 bestaande woningen aardgasvrij maken. In 2050 zouden alle woningen geen aardgas meer moeten gebruiken. Geleidelijk binnen de City Deal beginnen ze nu met de eerste 10.000 bestaande woningen. De ervaring die ze daarmee opdoen, gebruiken ze voor de volgende woningen. Deze aantallen en tijdsperiode zijn bij lange na niet ambitieus genoeg. En als je de energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche ligt komt er over 3 jaar geen traditionele cv ketel meer in. En gezien de berichtgeving over klimaatveranderingen en de voorspellingen is dat zeer hard nodig.

Het pand lijkt zeer geschikt voor duurzame opwekking.

Ik zit in een 103 jaar oud pand. Dan is een uitdaging om energieneutraal te worden. Maar we hebben een aantal dingen die voor ons spreken. We hebben veel potentieel wat betreft zonnepanelen en kunnen het water wat naast ons stroomt prima gebruiken als warmtewisselaar. Dan nog wat goede (muur en dak) isolatie toevoegen, tochtvrije kozijnen en triple (driedubbel) glas en we kunnen een heel eind komen. De duurzame technieken maken een stevige ontwikkeling door. Ze worden steeds beter en goedkoper. Dus op moment dat bij ons de werkzaamheden beginnen is er op alle gebied al weer meer te winnen.

In het magazine van maart 2018, pagina 5, verteld Eigen Haard over de deal en op pagina 10 en 11 vertellen ze over energiezuinig wonen in de Blankenstraat om de hoek. Ze eindigen met de zin “Het is een flinke klus om in 2050 alle woningen aardgasvrij te hebben. Wij zetten ons daar graag voor in, want hiermee dragen we bij aan een schonere stad en een gezonde planeet.”

Ik zie kansen :)

Meer weten over zonder gas leven en wat er allemaal bij komt kijken? Deze twee bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger zijn dan zeker de moeite waard
17 april gaat het over hoe je van het gas los kan
24 april gaat het over Duurzaam wonen voor de sociale woningmarkt. Over ons dus.

0

Wat vind jij?

Reactie