in Alles komt goed

Hoe zit de duurzame wonen transitie eruit in de praktijk?

24 april 2018 was er een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger waar mensen uit de praktijk met elkaar in gesprek gingen over waar we nu staan en wat er bij komt kijken.

Amsterdam moet en wil duurzaam. Van het gas los, energieneutraal. Ik juich het natuurlijk van harte toe, maar hoe doe je dat? Op dit ogenblik zijn slechts 25% van de sociale huurwoningen in Nederland op het minimaal noodzakelijke energielabel B. En in Amsterdam ligt dat percentage nog lager. Om Nederland in 2050 van het gas af te hebben en te voldoen aan de eisen van het Akkoord van Parijs moeten er, naast andere stevige maatregelen, per dag meer dan 550 huizen “omgezet” worden. Dat is een waanzinnig aantal!

De Ambitie van Amsterdam

Amsterdam heeft de ambitie om in 2040 om te zijn. Maar op dit moment zitten we op geen enkele manier op dat nummer van 550 huizen (in heel NL) en zal onze uitdaging als Nederland elke dag substantieel groter worden en dus ook voor Amsterdam.

Dat betekent voor veel mensen (groeiende) overlast en tot 2040 ligt dan ook waarschijnlijk 9% van de Amsterdamse infrastructuur continue overhoop. Een waanzinnige operatie.

De rol van woningcoöperaties

De woningcoöperaties hebben een substantieel deel van het woningbestand in Amsterdam. En die moeten ze nu, naast het reguliere opknappen en renoveren van hun bestaande woningen, verduurzamen om aan de eisen te voldoen. Ze moeten mee in een onvermijdelijke en noodzakelijke energietransitie terwijl ze nog niet op die taak zijn ingericht. Niet organisatorisch, cultureel en ook niet qua kennis. Maar wachten kunnen we niet meer, de handen moeten uit de mouwen. Waarin iedereen binnen de gemeenschap een rol te spelen heeft. Waar je krachten, kennis en wil bundelt. Niet gescheiden door organisatielijnen, branches, professie of geld maar juist door alle rangen en standen heen.

Dit hebben we nog nooit gedaan dus het zal met vallen en opstaan zijn om dit schaalbaar te maken. Gelukkig nemen de technische mogelijkheden, kennis en ervaring ook elke dag toe en zijn we zo steeds beter in staat huizen adequaat om te bouwen naar energieneutrale (gasloze) woningen. Op weg naar de circulaire samenleving waar het weer over gemeenschap en samenleven in harmonie de natuur gaat.

Hieronder kun je de hele bijeenkomst terugkijken. En als je geïnteresseerd bent in de energietransitie en welke factoren en actoren er een rol in spelen is het zeker de moeite van het kijken waard.

Spoiler: Het heeft allemaal te maken met gemeenschappelijkheid, menselijkheid en de relatie die je onderling hebt. Zowel tussen mensen als tussen mensen en organisaties. En dat het proces van ons allemaal is.

Er zijn wekelijks bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger en andere plekken over dit onderwerp. Dus wil je je handen uit de mouwen steken kijk dan ook eens op 02025.nl een community van doeners met een stevige ambitie en een schat aan kennis en ervaring.

0

Wat vind jij?

Reactie