in Alles komt goed

Het is niet wat je weet maar hoe je denkt

Mooi hoe dit artikel kennis ondergeschikt maakt aan hoe we met kennis en vooral ervaring omgaan. HOE we denken in plaats van WAT we denken te “weten”. Weten is nogal relatief namelijk.

We’re born with a set of biological machinery, but we’re not born knowing how to use it.

As time goes on, however, we begin to make sense of our reality. We realize what kinds of food are good for us, we learn to avoid things that are painful, and we begin to get attached to those who can take care of us. With even more time, we develop fully concrete distinctions between the different objects around us and how we, as subjects, are to interact with them.

What keeps this process going is our pattern-seeking brain. It forms both habits of action and habits of thought that it embeds into our conscious and subconscious memories to reduce cognitive load.

Zat Rana

En voor mij was het ook heel fijn om een idee te hebben over hoe we die patronen ontwikkelen. Hoe we meer en betere patronen kunnen ontwikkelen en er mogelijkheden zijn om je eigen denkpatronen te herkennen en ook zo te kunnen weten wanneer je patroon niet past op de situatie.

Het hele verhaal op Medium: klik!

0

Wat vind jij?

Reactie