in Alles komt goed

Plastic zij met en in ons

In de categorie wzwigaahd1. Even het nieuws van de afgelopen 10 dagen specifiek over dit onderwerp.

In De Groene Amsterdammer:

Synthetische textielproducten als kleding, gordijnen, meubels en vloerkleden verspreiden via de lucht of het waswater ontelbare minuscule plastic deeltjes. Hoe slecht dit is voor gezondheid en milieu wordt nog nauwelijks onderzocht.

Ze geloofden hun ogen niet, de Britse onderzoekers, toen ze de stukken vis onder de microscoop bekeken. De filets die ze in verschillende Engelse supermarkten hadden gekocht, lagen bezaaid met plastic deeltjes. Wat ook opviel: het waren vooral minuscule vezels van synthetische kleding en vloerbedekking. Vanuit de lucht in de winkels waren die in de open toonbanken gedwarreld, waar ze op de zalm en kabeljauw waren blijven plakken.

In National geographic:

Al enkele jaren geleden zijn microplastics in zeezout ontdekt. Maar het bleef onduidelijk hoeveel minuscule stukjes plastic in de meest geconsumeerde zoutsoorten zitten. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat in negentig procent van de tafelzouten in de wereld microplastics voorkomen.

In nu.nl:

Oostenrijkse onderzoekers vonden in totaal negen verschillende soorten plastic, waarvan polypropyleen (PP) en polyethyleentereftalaat (PET) de meest voorkomende waren. Het gaat om piepkleine stukjes, van tussen de 50 en 500 micrometer groot. In elke 10 gram poep bleken ongeveer twintig deeltjes plastic te zitten.

Wanneer gaan we nou eens snappen dat plastic niet in de keten hoort. En dat het probleem niet te tackelen is door te recyclen, wat minder te gebruiken of het allemaal in kleding, schoeisel en te stoppen en het label duurzaam op te plakken.

0

  1. wat zijn we in godsnaam allemaal aan het doen

Wat vind jij?

Reactie