in Alles komt goed

Van duurzaam gedrag naar regeneratie

Een mooi integer verhaal van de bevlogen en bescheiden wetenschapper Daniel Wahl die zich terecht zorgen maakt over de staat van de planeet. En dat we al in de fase van “runaway1” klimaatverandering zitten die catastrofaal gaat zijn.

We now have to do the impossible because the probable is unthinkable and unconscionable.

Daarvoor moeten we terug naar de bron. We moeten onze narratief van wie we zijn en waarom we hier zijn opnieuw definiëren. En daarmee de manier waarop we ons organiseren en de waarden waarop we dat bouwen.

Het zijn ideeën/concepten die ons kijken en denken bepalen niet andersom. Dus als we onze ideeën en waarden aanpassen gaan we de wereld ander zien, behandelen. En zijn we in staat het noodlot te keren.

We don’t see the things because the are out there and just come in. We have ideas about what is out there. And we make the world, we bring forth the world together in conversation.

Leven vanuit het idee dat leven de mogelijkheid voor leven mogelijk maakt.

Hij stelt terecht dat de tijd van duurzaamheid voorbij is en dat nu de tijd van regeneratie is aangebroken. Dat bij elke stap die we zetten, elke actie die we ondernemen moet het positief toevoegen aan de gezondheid van het ecosysteem. En als het dat niet doet dan is het tijd daarmee te stoppen. En dan moeten we weer gezond maken wat we vernietigd hebben.

En dit is niet onmogelijk, er zijn voorbeelden genoeg waar we dit doen. De technologie en kennis is er. En in de tweede helft van zijn presentatie noemt hij er een heleboel op, samen met boeken en instanties. Dat stemt hoopvol.

Nu nog ons verhaal waarmee we naar de wereld kijken veranderen zodat we er naar kunnen handelen op een schaal dat er ook werkelijk ons red van de ondergang.

Link naar de video: Human and Planetary Health: Ecosystem Restoration at the Dawn of the Century of Regeneration
De lees versie vind je op Medium.

0

  1. dat er allemaal processen in gang worden gezet binnen het ecosysteem die elkaar negatief versterken waardoor er een versnellend domino effect plaats vind en wij er ook geen controle meer over kunnen uitvoeren

Wat vind jij?

Reactie