in Alles komt goed

The Melian Dialogue

Een mooi verhaal over hoe Athene / Griekenland, in de tijd van Plato en Socrates, in oorlog was met de Meliërs en het eiland Melos neutraal was. Na twaalf jaar oorlog valt Athene toch het eiland Melos aan. 

Melos geeft aan, hé jongens wij zijn neutraal, dit is moreel niet juist. Waarop Athene antwoord:

For ourselves, we shall not trouble you with specious pretences … since you know as well as we do that right, as the world goes, is only in question between equals in power, while the strong do what they can and the weak suffer what they must.

Dit is door onze geschiedenis heen een steeds terugkerend principe en zeker de motor van het kapitalisme en dat wat ons nu naar onze afgrond leidt als mensheid.

Zijn we slechts een machtwellustig soort? John denkt van niet en ik ben het met ‘m eens. Maar het wordt tijd dat die andere kant van ons het roer volledig overneemt.

Link: On The Melian Dialogue

Ps. Prachtig youtube kanaal van John en Hank trouwens. Waar twee nogal slimme en communicatieve broers op twee vaste dagen in de week elkaar verhalen vertellen. Het onderwerp kan dus zoiets zijn maar ook over het niet naar de kapper gaan en waarom :)

0

Wat vind jij?

Reactie