in Alles komt goed

De rauwe realiteit van het leven

Volgens Viva is dat geld. Of beter gezegd het beloningssysteem wat we hebben opgezet en hoe dat in conflict is met je medemenselijkheid, principes en morele kompas.

Viva Frei legt het uit vanuit zijn perspectief als YouTuber, advocaat en mens. Bij YT gaat uiteindelijk voornamelijk over zoveel mogelijk eyeballs naar je kanaal krijgen. 30/60 miljoen van die ogen per jaar heb je er nodig om überhaupt een minimumloon eruit te krijgen. Dit is voor de meeste makers onmogelijk.

Tenzij… je dus je principes en morele kompas overbood gooit. Dan werken de algoritmes van YT en de cultuur waarin we leven in je voordeel. Juist dat gedrag wordt beloont.

Voor Viva is dit een dagelijkse worsteling. Hij wil juist leven zonder dat dit ten koste gaat van een ander. Hij wil niet meer meedoen aan de “eat what you kill” cultuur. Maar hij wil ook graag erkend worden en zijn gezin van drie kinderen en twee honden kunnen onderhouden. En het is geweldig dat hij zijn inzichten en overpeinzingen deelt in hoe hij hier mee omgaat en zijn weg vind.

A lot of people have the misconception that the hardest things of being a “YouTuber” are somehow unique to YouTube. I think the reality is that these are things that are universal to the human condition, an apply mutatis mutandis to anything you care about and strive to succeed in. Enjoy!

Viva Frei

Dit was mijn reactie op zijn video

Love what you do, showing your life and sharing your thoughts as just another human being. At this moment you have 26 views, 5 comments (including this one) and 6 likes. That’s great engagement :) Don’t get caught up in the external (fckedp) reward system to measure success or impact.

This had an impact on me. Gave me more insight in you and the struggle to do what is right and still make the money to take care of your loved ones. I know this struggle extremely well and it’s a journey that never ends with the moral compass you have. But it’s worth it. It’s a full and meaningful life and that’s much better than a successful one (although it helps). Your video’s enrich my point of view on things and life itself. And some of that will find it’s way to my core being and it will automatically shine it’s light on others.

Being the best loving human being that you can be is the gift that is truly helping us as a global society to move forward. It’s not how many you touch it’s how profoundly they are touched by what you share.

Link: The Harsh Reality of Being a “YouTuber” (and lawyer) [Viva Frei Law Vlawg]

0

Wat vind jij?

Reactie