in Alles komt goed, IJkpunten

2019, jaar van verandering

Voor mij, mijn kinderen, mijn buren en de mensheid.

Voor mij

Dit is het jaar waarin mijn status quo onbetaalbaar wordt. Al jaren kan ik de status quo behouden door giften en de standaard toeslagen. Dit jaar zal het anders zijn. Toeslagen en giften vallen weg en dat herschudt de kaarten. Zal nog 6 maanden duren en dat is goed. We hebben het er al een tijdje met elkaar erover en zo ontstaan er steeds nieuwe mogelijkheden om het anders te doen.

Door ruimte te maken ontstaan er kansen voor iedereen. Het is wonderbaarlijk hoe dat werkt.

Voor mijn kinderen

De ene is net achttien geworden en heeft zich bevrijd van de ketens van algemeen onderwijs. 18 jaar lang grotendeels geleefd naar de agenda van derden. Kind geweest in de tijd waar zijn ouders en grootouders de wereld vormen. Nu is het tijd dat hij dat gaat doen. Zijn leven vormt naar zijn inzichten en daarmee de wereld.

De ander is 16 en gaat in 2019 zijn eerste diploma halen, een 4 jarige reis wordt afgesloten. Tijd om te kijken welke deuren er open gaan en waar het pad naar wijst.

Voor mijn buren

Het pand waar ik nu in zit wordt in 2020 grondig gerenoveerd. Als lid van de bewonerscommissie help ik mee de plannen te vormen en te zorgen dat de bewoners krijgen wat ze verdienen. Zodat deze grote inbreuk in hun leven zo soepel mogelijk verloopt en voor ieder uiteindelijk iets beters brengt. In 2019 zullen alle collectieve en individuele keuzes gemaakt worden in wat thuis zijn op de Zeeburgerdijk betekent in 2021.

Voor de mensheid

Is het vooral hoop dat het van ontkenning naar erkenning gaat. Dat we collectief inzien dat het pad wat we zo lang geleden in zijn gegaan op vele manieren doodloopt. Dat de basis, het narratief waarop we onze systemen en samenleving op hebben gebouwd ver voorbij zijn houdbaarheidsdatum is. En dat hopen op technologische wonderen niet reële is.

Ik hoop dat we sterk genoeg zijn om gezamelijk werkelijk een ander pad te gaan lopen. Om zo onze wereld en leven waarvan we houden, mee verbonden en afhankelijk van zijn, leefbaar te houden en weer leefbaar te maken.

Voor jou

Ik wens je het allerbeste toe. Ik wens je wijsheid, inzicht en vrede met wat komen gaat.

0

Wat vind jij?

Reactie