in Alles komt goed

Technologie is een culturele uiting en dat hebben we veel te weinig door

…humans are biased and technology is man-made, therefore technology is biased. All technology is a cultural artefact, reflecting values and attitudes

Marleen Stikker

Alles wat we maken is technologie en het is een continue interactie tussen ons en de realiteit die wij deels creëren.

Nu we steeds meer software gedreven zijn hebben ideeën, concepten en systemen een veel grotere impact op onze cultuur, onze interactie met elkaar en de complexe samenleving waarin we verkeren dan ooit tevoren. Zowel in positieve als negatieve zin. De consequenties kunnen we vaak op het moment zelf niet overzien. En een schijnbaar simpele keuze kan vergaande gevolgen hebben.

Het is dus tijd om te reflecteren, een stap terug te doen en te kijken waar we nu zijn, wat er precies aan de hand is en hoe we anders moeten doen om een veilige, gelijkwaardige, duurzame wereldwijde samenleving te creëren.

Hoe integreren we het morele en ethische kompas bij alles wat we doen? Wat zijn die culture invloeden? Hoe zijn we ons daar bewust van en hoe laten we dat zien? Zeker als autonome code, AI, zelf lerende systemen hun gang gaan. Hoe toets je of de software voldoet aan de eisen van een samenleving?

We beginnen wereldwijd de noodzakelijke gesprekken erover te hebben Ook in Nederland. De quote van Marleen Stikker komt uit zo’n schot voor de boeg. Lees het verslag van die bijeenkomst op Medium: Ethical Deep Dive in the Dutch Senate.

0

Wat vind jij?

Reactie