in Alles komt goed, IJkpunten

Natuurlijke intelligentie

In 2005 vertelde antropoloog Jeremy Narby over zijn bevindingen met betrekking tot de intelligentie van de natuur naar aanleiding van zijn boek Intelligence in Nature. Het is prachtig hoe een antropoloog beschouwd en ons bewust laat worden van wat ons allemaal ontgaat. Begin fan van ze te worden.

Hij probeert een brug te slaan tussen wetenschap en de kennis en overtuiging van inheemse volkeren. Zij geloven dat alles een ziel heeft. Dat planten en dieren plannen maken, kennis met zich meedragen. Dat de natuur handelt vanuit voornemen niet vanuit een soort automatisme, een programma. Net zo min als wij dat doen. En dit geldt voor alles, ook eencelligen.

Dit in een lezing uit 2005. we zijn alweer 14 jaar verder. En de bevindingen waar hij over spreekt en de overtuigingen van inheemse volkeren worden meer en meer door de wetenschap bevestigd. De mens is niet verheven (boven natuur), maar verwant en verbonden met andere organismen. We zijn slechts een manifestatie van natuur.

Er is geen gebrek aan intelligentie in de natuur maar wij hebben gebrekkige concepten & culturele constructies waardoor we het zo moeilijk zien en accepteren.

Link: Jeremy Narby – Intelligence in Nature | Bioneers

0

Wat vind jij?

Reactie