in Alles komt goed, IJkpunten

Systemen vs menselijkheid

Ik heb er al eerder wat over geschreven maar in de onderstaande video geeft Russell wel een hele heldere uitleg over het niet meer mens kunnen en mogen zijn binnen onze systemen. Hij doet dit concreet aan de hand van het aftreden van Theresa May en haar emotie aan het eind.

Hij gaat vooral in op leiderschap en high profile functies, maar dit geldt voor elke rol binnen elk systeem. Natuurlijk in allerlei gradaties.

Niet lang daarna heeft hij een gesprek met Brené Brown over compassie, vriendelijkheid, liefde, empathie en spiritualiteit. Waar ook dit onderwerp weer ter sprake komt. En Brené, die hier als wetenschapper veel onderzoek naar doet, beaamt dit.

Politiek en alle economische systemen neigen niets anders te zijn dan transactionele handelingen waar alle emotie of menselijkheid is uitgehaald. En dus stelt Brené terecht de vraag of een systeem die zo is opgebouwd wel de mens te dienen waar juist menselijk de kern is?

Het antwoord is natuurlijk nee en de gevolgen van de dehumanisatie zijn enorm en werken door tot in haarvaatjes van je leven en in elke interactie met iedereen.

Link 1: The Truth In Theresa May’s Tears | Russell Brand
Link 2: Global Political Crisis: Can Spirituality Heal The Divide?

En sprekend uit eigen ervaring. In elke interactie die ik heb merk is steeds weer hoe menselijkheid een schaars goed is geworden. Door mijn keuze in 2015 om mij hier zoveel mogelijk van los te wrikken merk ik dat mijn herwonnen menselijkheid als extra zuurstof wordt ervaren door mijn medemens, elke keer weer. Het menszijn en mijn verbondenheid met alles is de essentie waarop ik mijn leven bouw. En elke handeling of keuze begint en eindigt daar.

Het hele gesprek tussen Brené Brown en Russell staat ook online. Het is het waard om naar deze twee mensen te luisteren.

0

Wat vind jij?

Reactie